Er wordt gespannen naar de televisieuitzending gekeken waar de uitslagen bekend worden gemaakt.
Er wordt gespannen naar de televisieuitzending gekeken waar de uitslagen bekend worden gemaakt. Aalt Guliker

Informateur Van Hemmen aan de slag: meerdere opties voor nieuw college mogelijk

28 maart 2018 om 08:28 lokaal

NIJKERK Een informateur moet de handreiking bieden aan de vijf partijen in de Nijkerkse gemeenteraad over welk college van welke partijen het meest voor de hand ligt. De opdracht aan de informateur Dick van Hemmen wordt door de vijf partijen in beslotenheid opgesteld.

Wijnand Kooijmans

Dat is de uitkomst van de bijeenkomst die zaterdagmorgen met alle partijen werd gehouden in het stadhuis. Precies een kwartier bleek nodig om tot het gezamenlijke besluit te komen dat een informateur gewenst is.

DEELNAME Joop van Ruler vindt dat zijn CDA, gezien de uitslag van de verkiezingen, zeker in een nieuwe coalitie moet zijn vertegenwoordigd. Marina Lanting (ChristenUnie/SGP) kiest voor een college van drie partijen. Het nieuwe college moet, wat haar betreft, een afspiegeling zijn van de verkiezingsuitslag.

Nadya Aboyaajkoub (PRO21) ziet de uitslag als een signaal dat haar partij goed bezig is in Nijkerk. Maar beseft dat de huidige coalitie van PRO21, VVD en De Lokale Partij niet meer op een meerderheid mag rekenen. Zij kiest voor een college dat de huidige constructieve werkwijze voortzet. Als pluspunt ziet zij dat van de 27 zetels in de raad er 13 door een vrouw worden ingenomen.

STEUN Boudewijn van der Woerd (VVD) vindt dat recht moet worden gedaan aan de verkiezingsuitslag. Zijn partij staat open voor deelname aan een nieuw college. Dat moet, zo geeft hij aan, kunnen rekenen op de steun van minimaal vijftien raadsleden.

VARIANTEN Ook Patricia van Loozen (De Lokale Partij) is, ondanks het verlies van een zetel, bereid deel te nemen aan een nieuw college. Zij kiest voor een informateur omdat er, naar haar mening, meerdere varianten mogelijk zijn als het gaat om welke partijen een nieuw college kunnen gaan vormen.

VOORKEURSTEMMEN Opvallend is dat vijf kandidaten met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen.

Alleen het CDA treedt aan met de eerste acht kandidaten van de lijst. De grootste verrassingen doen zich voor bij de VVD. Hier moeten de zittende raadsleden Richard van Hussel (3) en Kees van den Heuvel (4) het veld ruimen. Jolanda Nijeboer-van Dijk (5) is met voorkeurstemmen gekozen maar ook Jacqueline Doppenberg, de nummer acht op de kandidatenlijst.

VROUWEN Bij De Lokale Partij moet Henk de Greef (4) plaats maken voor Ruby Horst de nummer zeven op de lijst. Bart Verbeek (5) verliest zijn raadszetel aan Linda de Wals, de nummer zeven op de lijst. Opvallend is dat hiermee bij deze drie partijen mannelijke kandidaten het afleggen tegen vrouwen. Bij de ChristenUnie/SGP kreeg Jaco van Putten (8) voldoende voorkeurstemmen voor een raadszetel, dit ten koste van Hilbrand Rozema, de nummer zes.

STADHUIS Van Ruler denkt dat zijn partij goed heeft gescoord, mede door het verzet tegen de bouw van een nieuw stadhuis. Toch ziet hij dit onderwerp niet als breekpunt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie