Atelier BeeldSchoon: Schilderen en fotograferen werkt ontspannend

4 mei 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Sinds een jaar is atelier BeeldSchoon van Nel Schoon en Bart Kamphuis gevestigd in de Kleterstraat en hoewel het voorheen in de Schrasserstraat ook goed wonen en werken was, zijn beiden erg tevreden over hun nieuwe stek in de binnenstad. In de grote lichte werkruimte komen zowel de schilderijen van Bart als de foto's van Nel goed tot hun recht. Door de zeer goede (dag)lichtinval en de strakke inrichting kunnen zij er inspirerend werken. ,,Het is - mede door de nieuwe uitbouw - een heerlijke plek en we zijn blij dat we de stap hebben gezet. Je leeft maar één keer''. Beide kunstenaars doen voor de vierde keer mee aan de Atelierroute Nijkerk op 19 en 20 mei en verwachten ook deze keer veel bezoekers te kunnen ontvangen.

door Anneke Martini

,,De Schrasserstraat ligt wat afgelegen en bovendien zijn huis en kavel erg groot. Het was er plezierig, maar het atelier in het centrum trekt toch meer Nijkerkers en bovendien is het lekker levendig in de stad. De etalage trekt de aandacht en we horen er nu meer bij, vinden wij. Het wordt trouwens steeds leuker op kunstgebied met beeldend kunstenaars en Galerie Polhus in de Spoorstraat alsmede de Postkamer, BeeldSchoon en de artistieke etalages van Hoda in de Kleterstraat,''vindt Bart

,,Wij horen van het publiek dat het aanbod tijdens de Atelierroute zo divers is en men er vaak geen idee van heeft hoe er in hun straat zulke fantastische kunstwerken worden gemaakt. Toch merken wij dat de mensen nog drempelvrees hebben. Omdat er bij ons nu meer ruimte is, kunnen zij rustig rondkijken met een lekkere kop koffie erbij,'' voegt Nel eraan toe.

Elk kunstwerk vertelt 'een verhaal' en dat is ook het thema van de vierde Atelierroute Nijkerk. Beide kunstenaars tonen zeer divers werk dat speels, optimistisch en met liefde en durf is gecreëerd. Nel had al enige tijd het idee een serie foto's te maken over jeugddromen en met het thema 'Het verhaal' kon zij haar hart ophalen en zelfs autobiografisch te werk gaan. Met opvallende composities maakt zij verhalen die voor velen herkenbaar zullen zijn. Bart voorziet zijn kleinere werk van speelse details, waarmee hij een apart en grappig effect bereikt Het monumentale doek van een stad zal velen aanspreken; daarnaast toont hij heel fijne, realistische schilderijen. Opvallend opgesteld in het atelier is de deur die op ware grootte is geschilderd naar de werkelijkheid.

Tot nu toe organiseerden Nel en Bart slechts één tentoonstelling waaraan meerdere beeldend kunstenaars deelnamen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan in 2008. In de toekomst zullen zij waarschijnlijk anderen uitnodigen om bij hen te exposeren. ,,Maar wij willen wel opletten dat er genoeg tijd overblijft om zelf te schilderen en te fotograferen,'' zegt Nel Schoon. Bart maakt ook grappige strips die betrekking hebben op zijn grote passie zeilen. Naast het schilderen met paletmes, vaak met water in de breedste zin als onderwerp, is hij in de zomer zeilinstructeur. In de winter geeft hij als gastdocent schilderlessen aan groepjes. ,,Dat vind ik erg leuk om te doen, tips geven en hen op weg te helpen.'' Behalve het nieuwe werk van Nel zijn er de prachtige foto's met bijzondere lichteffecten, gemaakt in Berlijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie