Brand verwoest kunststoffenbedrijf Sell in Nijkerk

3 mei 2012 om 00:00 Achtergrond

Updat 3

,,Nazorg bij brand Nijkerk op de eerste plaats''

NIJKERK - De brand bij Sell Kunststoffen in de gemeente Nijkerk die gisteren aan het einde van de middag uitbrak, heeft het bedrijf volledig in de as gelegd. De brandweer van Nijkerk en omliggende korpsen waren rond 6 uur vrijdagmorgen klaar met de nabluswerkzaamheden. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Het advies over weilanden binnen het 1 km-gebied (begrensd door de A28, Berencamperweg, Hardenbergerweg, Schremmersteeg en Kromme Koesteeg) dat deze niet begraasd mogen worden blijft van kracht. Dat geld ook voor het advies over het niet eten van gewassen met zichtbare roetdeeltjes uit moestuinen en het schoonmaken van speeltoestellen, zandbakken, auto's e.d. die onder roetdeeltjes zitten.

Begin van de avond is door de Nijkerkse brandweer een gecoördineerde actie in de regio opgezet. Op dat moment sprak de brandweer van een 'zeer grote brand'. De burgemeester had de leiding over het crisiscentrum op het stadhuis. Later in de nacht stelde hij zich van de situatie op de hoogte op de plek van de brand. Hij sprak daar met de eigenaar van het bedrijf Sell Kunststoffen, met de commandant van de brandweer en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Burgemeester Renkema: ,,Voor het bedrijf is dit een grote ramp. Een mooi, internationaal opererend bedrijf dat in 30 jaar is opgebouwd is verloren gegaan. Het is een geluk dat er geen slachtoffers te betreuren zijn. Er is iemand met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis geweest, maar die persoon was vannacht weer thuis. De vergunningen van het bedrijf waren overigens geheel op orde. Onze volle aandacht is nu gericht op de nazorg voor de bedrijven en veehouders. Ook is er veel aandacht voor gezondheid en milieu. Vannacht zijn in de omgeving van de rookpluim monsters genomen.''

Over de oorzaak van de brand en de veroorzaakte schade is nog niets bekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Informatie voor burgers

De Veiligheidsregio Gelderland Midden (VGGM) verstrekt nadere informatie met betrekking tot gezondheidsvragen. Telefoon 0800-8446000. Op de websites van de gemeenten in de regio's worden de meest gestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.

Informatie voor veehouders

In weilanden binnen het 1 km-gebied (begrensd door de A28, Berencamperweg, Hardenbergerweg, Schremmersteeg en Kromme Koesteeg) blijft van kracht dat deze niet begraasd mogen worden. Daarbuiten wordt geadviseerd om zichtbare restanten van de brand op te ruimen en vooralsnog geen vee te laten grazen, totdat analyse van de genomen monsters uitsluitsel geeft. Dit zal waarschijnlijk over enkele dagen zijn.

Voor verder vragen over vee en landbouwgrond, kunt u terecht bij uw eigen gemeente, Zeewolde, Putten, Dronten of Nijkerk.

Update 2

Brand in Nijkerk is inmiddels onder controle. De brandweer verwacht dat het nablussen nog geruime tijd in beslag zal nemen. Eén persoon is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht en inmiddels weer thuis.

De rookpluim van de brand in Nijkerk heeft zich over een breed gebied verspreid in Flevoland en Noordoost Gelderland. Hieruit kunnen roetdeeltjes op de grond neerslaan. Het RIVM heeft voor moestuinen geadviseerd om gewassen met zichtbare roetdeeltjes uit voorzorg niet te eten maar weg te gooien. Speeltoestellen, zandbakken, auto;'s en dergelijke die onder roetdeeltjes zitten goed schoonmaken. Ook adviseert het RIVM het veeteeltbedrijf dat binnen 1 km van de brand ligt de koeien direct op stal te zetten.

De gemeente Nijkerk neemt dit advies over. Het advies van het RIVM is via de regio Gelderland Midden ook ter kennis gebracht aan de regio's Flevoland en Noordoost Gelderland.

Update

Rijkswaterstaat meldt op twitter dat de A28 tussen Hoevelaken en Harderwijk in ieder geval tot middernacht afgesloten blijven. Mogelijk zelfs langer.

De brandweerwoordvoerder in Nijkerk meldt dat er geen gewonden zijn gevallen. Ook meldt de woordvoerder dat er standaardprocedures voor metingen naar gevaarlijk stoffen worden gehanteerd.

NIJKERK - Een zeer grote brand heeft donderdagavond het bedrijfspand van Sell Kunststoffen aan de Gezellenstraat in Nijkerk totaal verwoest.

De brandweer rukte met groot materieel uit en liet het gebouw gecontroleerd uitbranden. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar omringende bedrijven. Vier ondernemingen werden ontruimd, bij autobedrijf Ekris werden alleen de wagens die buiten stonden weggehaald.

De eerste melding kwam rond tien voor zes, om kwart over zes was al opgeschaald naar zeer grote brand. Ooggetuigen meldden diverse explosies. Die zijn volgens de brandweer veroorzaakt door ontploffende gasflessen op heftrucks van het bedrijf.

Het vuur leidde tot een enorme zwarte rookkolom, die van grote afstand was te zien. De wind stond richting de polder. De brandweer onderzoekt of giftige stoffen zijn vrijgekomen.

Bezoekers van het in de buurt gelegen restaurant De Berenkuil moesten vanwege rookoverlast de horecagelegenheid verlaten.

Sell is producent van kunststof spuitgietproducten, onder meer voor de weg- en waterbouw (wegverhardingsplaten) en voor veehouderijen (luchtinlaatsystemen en ventilatoren).

De onderneming is gevestigd op een bedrijventerrein aan de rand van Nijkerk, niet ver van de snelweg A28. De Berencamperweg en de op- en afrit van de A28 bij Nijkerk werden tijdelijk afgesloten. Buurtbewoners moesten uit voorzorg ramen en deuren sluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie