Herinneringen van Nijkerks burgemeester in oorlogstijd

28 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Tijdens de herdenkingsplechtigheid in het Van Reenenpark op 4 mei leest mevrouw Jo van der Hooning-Bruins Slot dit jaar herinneringen voor uit het dagboek van haar overleden vader. De heer Bruins Slot was burgemeester in Nijkerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voorafgaand aan de plechtigheid bij het monument ,,1940-1945'' gaat er een stille tocht langs 4 oorlogsmonumenten in Nijkerk. Deze tocht start om 18.55 uur vanaf het stadhuis.

Het dagboek van de heer Bruins Slot is familiebezit, maar voor de herdenkingsplechtigheid heeft mevrouw Jo van der Hooning-Bruins Slot een aantal passages uitgekozen om voor te lezen. De herinneringen geven een indruk van hoe haar vader de oorlog beleefde. Na afloop van de bijzondere voordracht zet de trompettist 'Last Post' in, voordat Nijkerk twee minuten stil is om burgers en militairen te herdenken die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Het thema van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is dit jaar 'Vrijheid geef je door'. De bijdrage van mevrouw Van der Hooning-Bruins Slot, die het verhaal van haar vader doorgeeft, past daar bij. In aanloop naar de plechtigheid in het Van Reenenpark is er veel gebeurd om alle generaties te betrekken bij de herdenking. De Nijkerkse basisscholen staan er jaarlijks bij stil en ook de jongeren bij Chill-Out praten er met elkaar over. Twee stagiaires bij het jongerencentrum, Esther Zimmer en Remko Bosch, zijn de straat opgegaan om voorbijgangers, jong en oud, vragen te stellen over de herdenking. Een filmpje met de reacties van de mensen op straat vormt op vrijdagavond 4 mei een introductie op het gesprek dat de jongeren bij Chill-Out met elkaar voeren over oorlog en vrijheid.

De herdenking in Nijkerk begint met een Stille tocht, die om 18.55 uur vertrekt vanaf het stadhuis in Nijkerk. De route leidt langs vier oorlogsmonumenten, waarbij kort wordt stilgestaan: het monument aan de Bruins Slotlaan, het Joods monument, het verzetsmonument aan de Vrijheidslaan en het Indië-monument in het Van Reenenpark. Bij het monument ,,1940-1945'' vindt vervolgens de herdenkingsplechtigheid plaats. Na de twee minuten stilte worden er kransen en bloemen gelegd. Daarna is er voor belangstellenden de gelegenheid voor defilé langs het monument.

De organisatie van de Stille tocht en de herdenkingsplechtigheid is in handen van de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden. Deze commissie is sinds kort ook te vinden op Twitter (@4en5meiNijkerk) en Facebook (www.facebook.com/4en5meiNijkerk).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie