Raad steunt, met uitzondering van het CDA, inzet Nijkerk voor knooppunt Hoevelaken

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

PRO21-fractievoorzitter diende namens CU-SGP, VVD, Lokaal Belang, PPP en PRO21 een motie in waarin het college werd opgeroepen al het mogelijke te doen om de leefbaarheid van vooral Hoevelaken te garanderen. De partijen constateren in de motie dat de geluidsbelasting volgens nog in behandeling zijnde wetgeving terug zou moeten worden gebracht tot 50 dB. In de motie wordt ook geconstateerd dat Rijkswaterstaat bezig is met een basisvariant voor het knooppunt waarin de geluidsbelasting mag oplopen tot 65 dB. Rijkswaterstaat heeft extra maatregelen voor het terugdringen van fijnstof en geluidsoverlast benoemd tot bovenwettelijke eisen. In het proces van aanbesteding voor de reconstructie kunnen die bovenwettelijke eisen worden meegenomen, maar dan meten regionale overheden zelf daaraan financieel bijdragen. De provincie Utrecht heeft inmiddels 10 miljoen euro gereserveerd voor dat doel. De gemeente Amersfoort ook. De provincie Gelderland lijkt bereid om ook bij te dragen. Nijkerk heeft inmiddels 1 miljoen euro uitgetrokken voor behoud van de op- en afritten bij Hoevelaken. In de ingediende motie spreken de partijen uit eventueel extra middelen uit te willen trekken voor maatregelen om geluidsoverlast en fijnstof terug te dringen.

NIJKERK/HOEVELAKEN - Over het doel waren alle partijen in de Nijkerkse gemeenteraad het wel eens. Hoevelaken moet leefbaar en bereikbaar blijven na de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken. Over de manier waarop dat moet worden bereikt niet. Het CDA stemde uiteindelijk tegen een door alle andere partijen ingediende motie door Henk Brinkman

Dat laatste ging het CDA te ver. Alex de Weerd stelde dat de raad niet bij voorbaat geld moet toezeggen. Volgens hem zijn maatregelen om geluidsoverlast en fijnstof terug te dringen geen bovenwettelijke taken, maar wettelijke verplichtingen die in de basisvariant thuishoren. Hij benadrukte dat een lobby bij landelijke kamerfracties en het ministerie moet worden gevoerd. Toen Boudewijn van der Woerd (VVD) hem vroeg wat de lobby bij het landelijk CDA concreet heeft opgeleverd, moest De Weerd het antwoord schuldig blijven.

Wethouder geert Horst deed een klemmend beroep op het CDA de motie toch te steunen. ,,In deze motie wordt niet bij voorbaat geld uitgegeven, maar een intentie daartoe uitgesproken. U verzwakt mijn onderhandelingspositie. Ik moet vaak uitleggen waarom de raad hierover niet eensgezind is.” Ook Jan Duijnhouwer riep het CDA op in te stemmen met de motie. ,,We moeten onze nek uitsteken voor de inwoners van Nijkerk. We geven niet bij voorbaat geld uit. Het is essentieel om hierin realistisch je kansen in te schatten.” De Weerd liet zich niet vermurwen. De motie werd aangenomen met de stemmen van het CDA tegen.

advertentie
advertentie