De Laak mag worden verbreed

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

Door vijf partijen, CU-SGP, Lokaal Belang, PPP, VVD en PRO21, was een amendement ingediend waarin die voorwaarden werden beschreven. Het amendement vormt een wijziging op één van de voorstellen van het college. Wethouder René Windhouwer had drie opties aan de raad voorgelegd om de patstelling van het afgelopen jaar te doorbreken. Eén van de opties was mee te werken aan verbreding van de Laak aan Nijkerkse zijde en daar ook recreatieve mogelijkheden te ontwikkelen.

Gemeenteraad stelt wel harde voorwaarden NIJKERK - Nijkerk gaat meewerken aan verbreding van het grensriviertje De Laak aan de Nijkerkse zijde. Daarmee wordt de patstelling van het afgelopen jaar doorbroken. Wel stelt de raad harde voorwaarden ter bescherming van het polderlandschap aan die verbreding. door Henk Brinkman

De vijf partijen wilden daarin meegaan, maar dan mogen er geen klompenpaden in de polder Arkemheen worden aangelegd. Bovendien moet de Nijkerkse oever een moerasachtig karakter krijgen met veel riet, waardoor aantasting van recreatieve vaart onmogelijk wordt. De recreatiestromen uit Vathorst moeten om de polder Arkemheen worden geleid. Dat is ook vastgelegd in het bestemmingsplan Vathorst uit 1999. Een andere voorwaarde is dat het fietspad tussen Bunschoten en Vathorst, dat inmiddels geen recreatief schelpenpad meer is, aan de Amersfoortse zijde voor de dijk langs de Laak worden gelegd en niet bovenop de dijk. Ten slotte moet het college bij de gemeente Amersfoort bepleiten dat het open landschap tussen Vathorst en Bunschoten zoveel mogelijk wordt beschermd bij toekomstige ontwikkelingen en dat de rooilijn voor bebouwing zover mogelijk van de laak af wordt gelegd.

Het CDA steunde het amendement, maar wilde geen steun geven aan het voorstel. Joop van Ruler: ,,Wij willen aan de oorspronkelijke overeenkomst vasthouden. Wij hebben nog geen beweging gezien bij de gemeente Amersfoort om tot een oplossing te komen. Dat is geen kwestie van niet kunnen, maar van gebrek aan politieke wil.”

De andere partijen wezen op de consequenties van dat voorstel. Aart Klompenhouwer: ,,Uw opstelling leidt tot vertraging, het missen van subsidies en een inpassingsplan van de provincie.” Marieke Doddema: ,,Het lijkt heel principieel, maar uiteindelijk staat u met lege handen.” Ook zij zag dat de politieke wil ontbrak om de polder te ontzien. Voor haar was de aanleg van het fietspad voor de dijk een harde voorwaarde. ,,Als dat niet gebeurt, trekken wij onze steun voor het voorstel alsnog in en moet er een nieuw traject komen.”

Het amendement kreeg steun van de gehele raad. Het gewijzigde voorstel werd aangenomen met de stemmen van het CDA tegen.

advertentie
advertentie