Grensstrijd om de Laak

23 april 2012 om 00:00 Nieuws

Ingezonden brief

,,Een paar weken geleden heeft u een mooie folder in de brievenbus gevonden: Nijkerk 599 jaar Stad. Stadsrechten hebben we te danken aan de heftige grensstrijd tussen Hertogdom Gelre (waartoe de Veste Nijkerk behoorde) en het Sticht Utrecht (waaronder Amersfoort viel). De geschiedenis herhaalt zich! Grensconflicten zijn er nog steeds rond de Laak. Alleen gaan we tegenwoordig in dialoog via een bemiddelaar in plaats van de kanonnen bij Fort Ham aan de Laak op te stellen. Overigens is Fort Ham al geannexeerd door Amersfoort, incl. een brede strook grond ten noorden van de Laak gelegen in onze Arkemheense polder (ca. 150 ha.).

De bemiddelaar in dit conflict presenteerde op 3 april een drietal opties voor de verbreding van de Laakzone aan de Nijkerkse Raad. Diverse Raadsleden gingen in op de ongelukkige situatie rond de eenzijdige opstelling van Amersfoort bij de Laakverbreding. Deze verbreding met ca. 12 meter, voor de wateropgave (5 meter) en de recreatieve opgave (7 meter), dient nl. volgens Amersfoort geheel op Nijkerks grondgebied te komen. De gemeenteraad heeft echter vorig jaar op 31 maart 2011 een unaniem besluit genomen om dit niet te laten gebeuren!

Donderdagavond 26 april zal blijken of de Nijkerkse gemeenteraad ruggegraat heeft. We hopen dat de Raad in dit dossier eensgezind blijft en de gelederen gesloten houdt. Immers uit door ons verstrekte aanvullende informatie, blijkt dat de trukendoos van onze buurman nog niet leeg is. In november 2011 is door Amersfoort een besluit genomen tot functie-verandering van het fietspad op de zuidelijke Laakkade. Nijkerk werd niet geinfomeerd, zelfs niet op 3 april tijdens de informatieavond in het Stadhuis door de verantwoordelijk wethouder uit Amersfoort.

Om de dialoog af te ronden kan de Raad morgenavond onder voorwaarden t.a.v. natuurcompensatie, kiezen voor 'verbreding van de Laak voor de wateropgave'. Met deze stap brengt Nijkerk meer dan voldoende beweging in de standpunten. Immers ook Amersfoort dient haar verantwoordelijkheid te nemen, door de Laakverbreding voor het recreatieve deel op haar grondgebied te realiseren! Dit gelet op de afspraken in het bestemmingsplan Vathorst en de gesloten bestuursovereenkomst Laakzone incl. tekening waar de volledige verbreding van de Laak op de Amersfoortse oever ligt.

Amersfoort heeft bovendien grote verwachtingen gewekt bij de kopers van woningen in Vathorst "heerlijk wonen aan het water en over de Laak met uw roeibootje of kano varen naar het Randmeer". Dat schept verplichtingen tegenover haar burgers, die nu wel erg eenzijdig op Nijkerks grondgebied worden afgewenteld en dat kan niet. Wij adviseren de gemeenteraad van Nijkerk een keuze te maken voor 'verbreding van de Laak ten behoeve van de wateropgave met natuurvriendelijke oevers'.

Stichting Natuur en Milieuzorg Noord-West Veluwe.

Philip Kroon, p.a. Kievitslaan 25 Nijkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie