Weer Meideunen vanaf het carillon

23 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Na een sombere aprilmaand hopen we dat in mei het voorjaar toch echt begint! En het is in Nijkerk pas echt lente als de Meideun weerklinkt. Gezellige klanken van het carillon, om mee te fluiten als je nog wat in de tuin loopt te rommelen, of mee te neuriën bij een lekker kopje koffie.

Het is een traditie die teruggaat tot vóór 1900. Sinds 1983 worden de Meideunen niet meer door de stadsbeiaardier gespeeld, maar door vergevorderde beiaardstudenten. Dit jaar wordt de eerste Meideun verzorgd door Wout van der Linden die al beiaardier van Maarssen is, samen met Ru Stolk, van Zaltbommel. Wout is al veel langer organist en klavecinist maar hij is inmiddels al weer een paar jaar student aan het Carillon Instituut te Dordrecht, waar hij zijn bachelordiploma heeft gehaald. Bij de directeur van het CIN, Boudewijn Zwart, studeert hij nu verder voor zijn masterdiploma.

Sweelinck

Wout van der Linden laat in deze eerste Meideun van 2012 muziek van de 16e eeuwse componist Jan Pieterszoon Sweelinck en tijdgenoten horen. Geen populaire hedendaagse songs dus, maar wel vrolijke en aangename dansante muziek. Bovendien improviseert Wout over twee meiliedjes.

Luisterplaats

De meibespelingen vinden plaats op de dinsdagen van mei, steeds 's avonds van 19.00-20.00 uur. Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op Nieuwstraat 11, bij het Tabakhuis. Waarschijnlijk zal er nog gebruikt moeten worden van de partytent, als de definitieve opbouw van de luisterplaatsoverkapping nog niet klaar is. Tussen de programmaonderdelen kunt u vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma's aanwezig.

De overige Meideunen worden verzorgd, ook op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur, op dinsdag 8 mei door Bart Vervaat, op dinsdag 15 mei door Dick Klomp, op dinsdag 22 mei door Johannes Thuy (België) en op dinsdag 28 mei door JungEun Kim (Zuid-Korea).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie