23 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Vrijdag 20 april organiseerde het Hoevelakens Schaakgenootschap haar jaarlijkse schaakexamens. Er deden 12 schakers examen en zij slaagden allemaal! De Stichts-Gooise Schaakbond nam examens af voor Stap 1, Stap 2 en Stap 4 (totaal 8 schakers) en het Hoevelakens Schaakgenootschap nam examens af voor de Pionnen.

Er deden vier schakers mee aan het examen in de pionnengroep (de groep jongste spelers). Jurian Brons (haalde een 9!), Levi Boswijk (een 8), Sander Stitselaar (ook een 8) en Joshua van den Brink (een 7) beloonden zichzelf na een jaar hard werken met een mooi schaakdiploma.

In stap 1 slaagde Amin Boulaasal een 6. Luuk Spaans haalde een 7.5, een knappe prestatie omdat Luuk pas ruim een maand lid is van de schaakvereniging. Willem Ruitenbeek slaagde met een 8 en Gijs Jaarsma behaalde een knappe 8.5.

De beste prestatie in stap 1 werd neergezet door Tim Floor. Tim is dit jaar veel sterker gaan schaken en dat toonde hij ook met zijn examen; hij maakte geen enkele fout en scoorde als enige schaker dit jaar een 10!

Er deden twee schakers examen in stap 2. Bart Wuijster en Tommaso Verhoog haalden het examen, respectievelijk met een 7 en een 6. Tot slot deed Hester van der Velde examen in stap 4. In het gebied rondom Utrecht slaagden slechts afgelopen jaar 12 van de 28 examenkandidaten voor deze stap. Hester haalde het examen met een knappe 7.5!

Na de diplomauitreiking vond ook de prijsuitreiking plaats van de interne competitie van de jeugd. Er is een seizoen lang gestreden om de prijzen en we hebben het niveau flink omhoog zien gaan tijdens het seizoen.

In de A-categorie was Gerben van Pel dominant. De enige reden dat hij in punten geen enorme voorsprong heeft, is dat hij veel externe wedstrijden heeft gespeeld. Gerben, gefeliciteerd! Tim de Jongh bleef steeds op achterstand en werd tweede. De derde plek ging naar Arthur Scheerder.

In de C-categorie was het spannend tot en met de laatste ronde. Bart Wuijster en Mick Schilder maakten nog kans op de titel. In een onderling duel trok Mick aan het langste eind en werd kampioen voor Bart. Tommaso Verhoog werd op gepaste afstand derde. Hij was in de voorlaatste ronde door Bart verslagen en had daardoor geen kans meer op de titel.

De D-categorie was dit jaar iets minder spannend. Dennis ter Haar werd, net als vorig jaar, kampioen. Dennis werd ook 5e in de algemene ranglijst en behaalde dit jaar dus meer punten dan alle C-jeugdspelers. Steven Ochoa en Casper Bolhaar vochten om de tweede plaats. Steven won het onderlinge duel in de laatste ronde en met de kleinst mogelijke voorsprong tweede. Casper moest genoegen nemen met de derde plek.

Zoals al bleek tijdens de examens, is Tim Floor dit jaar flink verbeterd. Dat blijkt wel uit de uitslag bij de E-jeugd. Was Tim vorig jaar nog tweede. Nu werd hij met een mooie voorsprong eerste in de E-categorie. Kevin Alfrink werd, met een overwinning in de laatste ronde nog net tweede. De strijd om de derde plek was erg spannend. Gijs Jaarsma stond een winstpartij achter Willem Ruitenbeek en ze schaakten in de laatste ronde tegen elkaar. Gijs deed er alles aan om te winnen en uiteindelijk lukte het. Dus stonden de twee schakers gelijk. Dat betekende dat ze beide een bronzen medaille wonnen!

De pionnencategorie werd gewonnen door Jurian Brons. Jurian versloeg in de laatste ronde Sander Stitselaar, waardoor hij de eerste plek overnam en de titel binnensleepte. Sander werd tweede, net voor Joshua van den Brink.