Verwarring over asbest

18 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Bij bewoners van seniorenwoningen aan de Nassaulaan in Hoevelaken ontstond verwarring over de aanpak van asbest in hun woningen.

door Henk Brinkman

Eén van de bewoners klaagt al tijden bij woningcorporatie Alliantie over asbest in zijn woning. In de berging die aan de woning vastzit is het plafond van bruine asbest. Na een veelvuldige briefwisseling werd het geval onderzocht en er werd een rapport opgemaakt. En - eindelijk, aldus de bewoners - kregen zij een brief op 30 maart dat het asbest uit alle bergingen van de woningen aan de Nassaulaan wordt verwijderd. Een woordvoerder van de Alliantie liet weten dat bij de gemeente Nijkerk vergunning is aangevraagd en dat de sanering half mei begint.

Echter, op10 april plofte een nieuwe brief op de deurmat, waarin stond dat het asbest niet zou worden verwijderd. Dat leidde tot grote verwarring. Wat zou er nu gaan gebeuren?

Bij navraag bleek dat woningcorporatie De Alliantie alle typen huurwoningen die gebouwd zijn voor 1994, onderzocht heeft op de mogelijke aanwezigheid van asbest. De betreffende huurders in Amersfoort, Eemnes, Hoevelaken, Soest en Soesterberg zullen de komende weken informatie ontvangen over deze asbestinventarisatie. Zo lang asbesthoudende materialen niet worden beschadigd of bewerkt is ingrijpen niet noodzakelijk. Bij onderhoud laat de Alliantie risicovolle materialen verwijderen door gespecialiseerde bedrijven.

De brief hierover werd ook aan de bewoners van de Nassaulaan verstuurd. Woordvoerder Marieke Overeem betreurde de gang van zaken. ,,Ik kan mij voorstellen dat dit verwarring wekt. Maar de bewoners aan de Nassaulaan kunnen gerust zijn. het asbest wordt verwijderd zodra de vergunning binnen is.''

Inventarisatie per woning

In 2011 hebben de bewoners algemene documentatie ontvangen over asbest in en om de woning. Vervolgens heeft de Alliantie op basis van inspecties in de diverse woningtypen, geïnventariseerd op welke plaatsen asbest aanwezig kan zijn. De bewoners van circa 13.000 adressen ontvangen de asbestinventarisatie voor hun woning met een instructie hoe hiermee om te gaan. Op een document voor de meterkast is alle informatie vastgelegd. Zo kan de bewoner en bijvoorbeeld een aannemer of monteur dit direct raadplegen.

In woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993 kan asbesthoudend materiaal toegepast zijn. Bijvoorbeeld in daken of brandwerende materialen rond schoorstenen. Ook in sommige soorten vinyl en huishoudelijke apparaten kan asbest voorkomen.

Het is belangrijk dat dit asbest niet wordt beschadigd of bewerkt (zagen, schuren, boren). De vezels die daarbij vrijkomen, kunnen kanker veroorzaken. Daarom is toepassing van asbest sinds 1993 verboden. Ook mogen alleen specialistische bedrijven het asbest verwijderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie