Amersfoortse raadsvragen over De Laak

18 april 2012 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Raadslid Ruud Schulten wil precies weten welke toezeggingen wethouder Van den Berg begin april heeft gedaan aan Nijkerk over het conflict over De Laakzone. De verbreding van het grensriviertje De Laak is inzet van een slepende ruzie tussen de gemeente Amersfoort en Nijkerk. Schulten typeert het dossier Laakzone, waarin Amersfoort voor bijna 7 miljoen risicodragend is, als een 'beerput'.

Het Amersfoorts college sloot in 2010 een overeenkomst met de gemeente Bunschoten, Nijkerk, het waterschap Eemvallei en de provincies Utrecht en Gelderland over de ontwikkeling van de Laakzone als recreatiegebied. Met het project is een investering van 20 miljoen gemoeid. Als gevolg van het conflict tussen Nijkerk en Amersfoort ligt de ontwikkeling echter al ruim een jaar stil.

Kern van het conflict is dat Nijkerk zich verzet tegen verbreding van de Laak op haar grondgebied. Oud-wethouder Renger Walet van Nijkerk had daar aanvankelijk wel mee ingestemd, nadat Amersfoort in de problemen was geraakt doordat projectontwikkelaars het beoogde gebied voor de neus van de gemeente hadden weggekaapt. Walet had echter verzuimd de Nijkerkse raad over de koerswijziging te informeren. In maart 2011 trok de raad daarom de goedkeuring in. De Amersfoortse oud-wethouder Mirjam Barendregt wilde Nijkerk via de provincie alsnog dwingen om mee te werken, waardoor het conflict tussen de twee gemeenten zich verscherpte.

Inmiddels ligt er een bemiddelingsvoorstel van de provincie Gelderland op tafel, waarin meerdere opties worden aangereikt. Volgende week buigt de gemeenteraad van Nijkerk zich hierover. Ruud Schulten dringt er bij het Amersfoorts college op aan dat ook de Amersfoortse raad beter wordt geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom de Laakzone.

Volgens Schulten zijn er met het project grote belangen gemoeid. Hij wijst er onder meer op dat toezeggingen over vaarrecreatie aan woningeignearen in de Laakzone niet nagekomen kunnen worden. Ook dreigen door de vertraging susbsidietermijnen te verlopen, en moet het Waterschap met kunstgrepen Vathorst drooghouden. Ook de financiële risico's baren Schulten zorgen. Het is de vraag of de bouwambities in Amersfoort-West aan de Laakzijde nog wel kunnen worden ontwikkeld.

Volgens Schulten is de oud-wethouder Barendregt destijds te solistisch opgetreden. Hij wil weten of het klopt dat zij in het Bestuurlijk Platform het voorstel heeft gedaan om de Laak bij nader inzien op Nijkerks grondgebied te verbreden. ,,Klopt het dat (...) dit voorstel gebaseerd is op afspraken met projectontwikkelaars, die na het lekken van geheime gemeentelijke grondtransacties godn in Vathorst West kochten? "

Schulten wil de kwestie na de raadsvergadering van 26 april in Nijkerk aan de orde stellen tijdens De Ronde van de gemeenteraad in Amersfoort.

advertentie
advertentie