Gemeente Nijkerk investeert in Jeugd

8 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Wethouder Geert Horst gaf op woensdag 4 april het startsein voor een uniek project met de naam LEA Zorgbreed. Namens het college roemde Horst de samenwerking die volgens zijn weten niet elders in Nederland en wellicht in Europa zo intensief en breed gedragen wordt.

Aanleiding tot het project is door de gemeente beschikbaar gestelde subsidie van € 140.000 vanuit de Lokale Educatieve Agenda (LEA). Binnen LEA komen gemeenten, schoolbesturen en overige partners tot afspraken om in meer gelijkwaardige verhoudingen tot gezamenlijke afspraken te komen over het onderwijs- en jeugdbeleid. Het bijzondere aan het project LEA Zorgbreed is ook gelegen in het grote draagvlak binnen de gemeente Nijkerk. Maar liefst 34 organisaties werken samen in dit project. Deelnemers vertegenwoordigen de voorschoolse instellingen, het primaire onderwijs, het voortgezet onderwijs, verschillende samenwerkingsverbanden, gemeente en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Tijdens de startbijeenkomst georganiseerd op de locatie van Accent Nijkerk kwamen de deelnemers aan het project voor het eerst bijeen om te beginnen aan dit omvangrijke project. De deelnemende organisaties hebben allemaal een eigen achtergrond, doelgroep en identiteit. Samen willen de deelnemers de krachten bundelen. En vanuit wederzijds respect samen verantwoording nemen voor de jeugd van 0 tot 23 jaar in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Hoe? Door samen kennis te zoeken en kennis te delen. Hierbij maken de deelnemers gebruik van elkaars mogelijkheden. Met één gezamenlijk doel: zorg voor kinderen. Samen dragen de organisaties dan ook de benodigde cofinanciering bijeen, zodat een totaal bedrag van € 280.000 beschikbaar is.

Aanleiding

In 2011 heeft de gemeente Nijkerk onderzoek laten doen naar de belangrijke thema's die belangrijk zijn om aan te werken. Dit vormt de basis voor de thema's waaraan gewerkt wordt. Wethouder René Windhouwer, belast met de portefeuille Jeugd (met daarin Jeugd en gezinsbeleid, kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs) heeft in samenspraak met het werkveld aangegeven dat drie thema's de basis voor het project vormen.

Waar gaat men in LEA Zorgbreed aan werken?

Verschillende werkgroepen gaan aan de slag met deelthema's. Hierin wordt gewerkt aan het betrekken van ouders en verzorgers bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren, verbeteren dat de overgang van kinderen naar een volgende organisatie soepeler gaat, het aansluiten van de diverse kind- en leerlingvolgsystemen. Het vergroten van de opvang en onderwijs van kinderen en jeugdigen met een speciale ondersteunings- of zorgbehoefte.

Tot slot wil het project er toe bijdragen dat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) meer bekendheid krijgt in Nijkerk.

In eerdere LEA-projecten is deels al gewerkt aan de genoemde thema's. Deze projecten zijn als succesvol ervaren. Vanuit de effectieve samenwerking uit het verleden willen de deelnemers nog verder verbeteren in het project LEA Zorgbreed. Op social media Twitter vatte wethouder Horst zijn beleving samen: ,,Zeer betrokken en enthousiaste mensen gesproken bij start van project LEA Zorgbreed. Complimenten voor wederzijds respect''.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie