Zeemanskoor Nijkerks Welvaren.
Zeemanskoor Nijkerks Welvaren. Zeemanskoor Nijkerks Welvaren

Shantyfestival met acht koren in centrum

27 maart 2018 om 07:25 lokaal

NIJKERK Het Zeemanskoor Nijkerks Welvaren bestaat vijf jaar. Dit lustrum wordt op 1 september gevierd met een Shantyfestival. Acht koren treden op vier podia in het centrum op tussen 12.00 en 17.00 uur.

Belinda van der Horst

Jack du Bois is lid van het Zeemanskoor en voorzitter van de Reclamecommissie. ,,In verband met het jubileum zijn er binnen het koor commissies opgezet die zich bezighouden met PR, podia, catering en de verloting.

OPGERICHT Het Zeemanskoor is op 1 september 2013 opgericht. ,,In Nijkerk was geen Zeemanskoor. Het koor bestaat louter uit mannen. Vrouwelijke muzikanten zijn wel toegestaan, het koor heeft er vier. De muzikale begeleiding bestaat uit zes accordeons, een basgitaar, drum en toetsenist", vertelt Du Bois.

Het koor telt, inclusief de muzikanten, 52 leden onder leiding van dirigent Bram Berends en plaatsvervangend dirigent Guus de Graaf. ,,Het streven is om vijftig zingende leden te hebben. We hebben leden van allerlei pluimage en dat klikt heel goed. Wekelijks wordt er gerepeteerd in een ruimte die door een sponsor beschikbaar wordt gesteld. Vrijwilligers zorgen daar voor koffie."

VERSCHIL Du Bois legt het verschil uit tussen zeemansliedjes en shanty's. ,,Zeemansliedjes gaan over de zee, schepen, haven en kroegen. Shanty's zijn werkliedjes waarmee het tempo wordt aangegeven waarin gewerkt wordt. We hebben 25 tot 30 optredens per jaar. Eind juni gaan we naar Javea in Spanje om mee te doen aan de Hollandse Week. Daar treden we acht keer op. We zingen niet alleen Nederlands, maar ook Engels en Duits. Zingen maakt vrolijk en is goed voor je longen."

,,Het idee voor een Shantyfestival is ontstaan naar aanleiding van een dergelijk festival in Ede en Putten. Wij vonden het leuk om dit ook in Nijkerk te doen, want een Shantyfestival is hier nog nooit eerder georganiseerd.

SAMENWERKING ,,We hebben samenwerking gezocht met de organisatie van de Nijkerkse Sleepbootdagen. Op 1 september zijn er namelijk Sleepbootdagen. Dan is er al veel publiek op de been, zodat het een wisselwerking heeft tussen beide evenementen. De organisatie van de Sleepbootdagen was erg enthousiast", aldus Du Bois.

KOREN Het Shantyfestival wordt om 12.00 uur op het Plein geopend door burgemeester Gerard Renkema. De deelnemende koren zijn: Zeemanskoor Nijkerks Welvaren, De Boekaniers (Harderwijk), Het Roer Om (Barneveld), Het Ruime Sop (Bussum), Kajuitzangers (Putten), Nootdweer (Zeist), Schip Ahoy (Angeren) en Shanty Zangers (Ede).

Ieder koor treedt drie keer op. Om 17.00 uur wordt op het Plein het festival gezamenlijk door alle koren afgesloten. Deze dag vindt er ook een verloting plaats waarbij mooie prijzen zijn te winnen. De trekking vindt plaats na de samenzang.

Meer informatie via www.zeemanskoornijkerk.nl of e-mail: info@zeemanskoornijkerk.nl

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie