Nijkerk moet besluiten over oplossing De Laak

4 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het gesprek over de oplossing van het conflict tussen Amersfoort en Nijkerk over de ontwikkeling verliep moeizaam. Toch kwamen op de Ontmoeting, dinsdagavond, ook mogelijke oplossingen aan bod.

door Henk Brinkman

,,Het beste is verbreding aan de Noordzijde, de Nijkerkse oever,'' zei heemraad Dick Veldhuizen. Hij had vier mogelijke varianten in beeld. Waarbij de vierde mogelijkheid met verbreding op de Nijkerkse oever, maar dan met een schuine en ondiep aflopende oever vol met riet en andere waterplanten duidelijk op belangstelling van Nijkerkse gemeenteraadsleden kon rekenen. Voor Nijkerk is van belang dat het open karakter, een kernkwaliteit van de polder Arkemheen, zo goed mogelijk behouden blijft. Ook de natuurbeschermende maatregelen van het gebied moeten worden gerespecteerd. Daarom zal Nijkerk absoluut als voorwaarde stellen dat er geen klompenpaden aan Nijkerkse zijde mogen komen.

Philip Kroon van de Stichting Natuur en Milieuzorg Noord West Veluwe vroeg aan de bestuursvoorzitter van het Bestuurlijk Platform, maar tevens wethouder in Amersfoort, Pim van den Berg, om de bebouwing van Vathorst-West zo ver mogelijk van de Laakkade af te projecteren. Dat kon Van den berg niet toezeggen. Wel zegde hij keihard toe dat in de toekomstige Structuurvisie van Amersfoort voor dat gebied er zorg voor zal worden gedragen dat het gebied tussen Vathorst-West en Bunschoten zoveel mogelijk in tact zal blijven. Van den Berg: ,,Dat zeg ik u toe. Bovendien zal die structuurvisie ook in Nijkerk ter inzage worden gelegd. U kunt dan ook inspreken.''

VVD-fractievoorzitter Boudewijn van der Woerd noemde de gang van zaken verbijsterend. Hij zei na afloop van de ontmoeting dat de mensen in het bestuurlijk platform heel enthousiast aan de slag °zijn gegaan met het project, zonder zich ervan te vergewissen of er nog wel democratisch draagvlak was.

Zowel Van den Berg, als Veldhuizen en ook bemiddelaar Van der Sar meenden dat zij niet in hun democratische plichten waren tekortgeschoten. Van den Berg: ,,Wij wisten natuurlijk niet dat Walet zijn college en gemeenteraad nooit heeft ingelicht. In Amersfoort zijn de raadsleden met informatiebrieven geïnformeerd.

De Nijkerkse gemeenteraad debatteert volgende week over de plannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie