Mensenhandel en verkrachting: 9 jaar gevangenisstraf

4 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN/ARNHEM - De rechtbank heeft vandaag (4 april 2012) een 49-jarige man uit Hoevelaken veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor het plegen van mensenhandel ten aanzien van vier slachtoffers. Verdachte is daarbij bewust op zoek gegaan naar kwetsbare jonge vrouwen met het doel hen in de prostitutie te brengen.

Twee slachtoffers, van wie één met een verstandelijke beperking, hebben onder dwang in de prostitutie gewerkt en moesten een groot deel van het door hun verdiende geld aan verdachte afstaan. Ook moesten zij seks hebben met verdachte. Daarbij gebruikte verdachte lichamelijk geweld en werden de slachtoffers en hun familie bedreigd. Het verstandelijk beperkte slachtoffer is door verdachte meermalen verkracht.

De twee andere slachtoffers, van wie één minderjarig, hebben niet daadwerkelijk in de prostitutie gewerkt.

Verdachte heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan witwassen en het voorhanden hebben van een vuurwapen.

Eerdere veroordelingen

Verdachte is eerder veroordeeld voor mensenhandel, verkrachting en geweldsdelicten. De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd dan de twaalf jaar die de officier van justitie had geëist omdat de rechtbank minder bewezen heeft verklaard. Daarbij is gelet op de straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Twee eerder aan verdachte opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen (in totaal elf maanden) zijn ten uitvoer gelegd.

Schadevergoeding

Verdachte moet aan één van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 40.000 euro en aan een ander slachtoffer 11.000 euro.

In het kader van de ontnemingsvordering (het financiële voordeel gekregen uit het strafbare feit ontnemen) is het door verdachte verkregen voordeel, met aftrek van de schadevergoedingen aan de slachtoffers, bepaald op nihil.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie