Opening Dorcas winkel Nijkerk

3 april 2012 om 00:00 Nieuws

Voor een groot aantal mensen in Nijkerk is Dorcas een begrip, voor anderen niet. Maar dat gaat veranderen met de vestiging aan de Brink. Er is van alles te koop van Oranje kleding voor Koninginnedag tot prachtige serviezen, antiek speelgoed, sieraden, zilverwerk, muziekinstrumenten, meubels enzovoorts.

NIJKERK - Wat is er met het pand van de oude Aldi op de Brink gebeurd? Ga het zien op 14 april. Er komt een warenhuis op hoog niveau voor Dorcas. Er zullen allerlei tweedehands spullen verkocht worden. Het is de 15e vestiging in Nederland!

Voor Ina van der Bor (voorzitter) en Jan Aarts (secretaris) was het geen vraag om zich sterk te maken voor deze vestiging in Nijkerk. Passie, gedrevenheid, sociale bewogenheid: ze gaan ervoor! Het intrigeert Jan, die met vroegpensioen is, dat er in no time zoveel vrijwilligers zich hebben aangemeld voor het werk in dit 'warenhuis'. ,,En het is heel veel werk", vult Ina, die ervaring heeft in het zakenleven, aan.

,,In januari stond er een oproep in de krant om te komen tot de oprichting van een Dorcas winkel. Al in de eerste dagen daarna kwamen de aanmeldingen van de vrijwilligers binnen. En ook nu weten de mensen de winkel aan de Brink te vinden na een oproep voor 'spullen'. Met auto's afgeladen en met tassen vol kwamen mensen van alles en nog wat brengen. 60 Vrijwilligers, die zich spontaan hebben aangemeld, sorteren deze, waardoor de verschillende categorieën artikelen ontstaan, die netjes in schappen worden opgesteld of opgehangen, waardoor het gemakkelijk zoeken is. Echt geweldig deze inzet!"

Een rondgang door de winkel maakt dit ook al gauw duidelijk. ,,We zijn met heel veel verschillende mensen. Dat vereist een goede samenwerking en een prettige sfeer. Daarvoor zetten we ons allemaal in."

Dorcas is een christelijke internationale hulporganisatie die in achttien landen in Oost-Europa en Afrika 180 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt, geïnspireerd door de Bijbelse tekst Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld, en werkt bij voorkeur met lokale partners, zoals plaatselijke kerken of organisaties. In Nijkerk heb je bijvoorbeeld de jaarlijkse Voedselactie, waaraan Albert Hein, de Boni en Jumbo dit jaar meewerkten. De activiteiten van Dorcas zijn op deze vier pijlers gestoeld: noodhulp, sociale hulp, structurele hulp en financiële adoptie. In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. 

In Nijkerk was men al een poosje op zoek naar een pand voor een Dorcas winkel. Uit Barneveld, waar ook een Dorcas vestiging is, kwam de tip over de locatie van de Aldi.

Jan vertelt dat elke Dorcas vestiging in Nederland een eigen project in een land kan uitkiezen dat men wil steunen. Voor Nijkerk staat het nog niet vast met welk project men in zee gaat.

Ina en Jan verwachten dat het in Nijkerk ook goed gaat lopen. ,,Nu al staan er regelmatig mensen voor de deur! Het mooie doel slaat hier zeker aan en bovendien is de verkoop van goede tweedehands spullen een prachtige bijdrage aan de maatschappij. Recycling is immers uiterst belangrijk in onze wegwerpmaatschappij!"

Nieuwe en tweedehands goederen en kleding kunnen gratis worden binnen gebracht. Jan en Ina benadrukken dat er wel grenzen worden gesteld aan 'kwaliteit' van de spullen. Overigens krijgen ze zoveel binnen dat een oproep in deze krant op zijn plaats is voor een gratis opslagplek voor de nu al beschikbare goederen.

advertentie
advertentie