SMPN sluit jubileumseizoen af met Mozart

2 april 2012 om 00:00 Nieuws

Zij brengen onder meer het Requiem en het Ave Verum van Mozart. Een unieke gelegenheid om dicht bij huis van deze ontroerende muziek te genieten. Het concert wordt gegeven in de Nijkerkse Kruiskerk, aanvang 20.00 uur. Kaarten, 22,50 euro inclusief programmaboekje, zijn verkrijgbaar bij Verhoog Muziek telefoon 033 2460444, Boekhandel Roodbeen 033-2452712 en de Hoevelakense Boekhandel 't Laakmannetje 033-2534843 en via www.smpn.nl/kaarten. Voor meer informatie: www.smpn.nl

NIJKERK - Stichting Muziek Promotie Nijkerk viert dit jaar het vijftienjarig bestaan. Per jaar verzorgt de stichting vier concerten door gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Op zaterdag 14 april sluit SMPN het jubileumseizoen af met RBO Sinfonia en het Vocaal Ensemble Fioretto, onder leiding van dirigent Thijs Kramer. door Anneke Martini

Naast muziek van W.A.Mozart (1756 - 1791) waarvan uit Vesperae Solennes de Confessore Dixit Dominus en Laudate Dominum alsmede het Requiem en het Ave Verum worden gespeeld, staat er een stuk van D. Pérez op het programma: Tenebrae factae sunt.

Mozart componeerde de Vespers in 1780 en de composities waren bedoeld om uitgevoerd te worden op feestdagen tijdens de Vesper. Dit is een katholieke kerkdienst die dagelijks om zes uur 's avonds gehouden wordt. Het zijn werken van ongekende intensiteit. De delen I en V zijn op psalmteksten geënt. Een van de meest ontroerende aria's die Mozart schreef is het Laudamus Dominum uit de Vesperae Solennes de Confessore. Het Requiem van Mozart wordt inclusief het Amen dat het Dies Inrae besluit, naar Mozarts schets voltooid door Thijs Kramer. Mozart ontving de opdracht tot het componeren van het Requiem in de zomer van 1791 van Graf Franz Walsegg zu Stuppach, wiens echtgenote in februari van dat jaar was overleden. Hij begon er echter pas half september aan en toen hij op 5 december overleed, was de compositie nog niet voltooid. Maar het werk moest wel op 14 februari 1792 worden uitgevoerd en liet Mozarts weduwe het derhalve voltooien door - voornamelijk - de 25-jarige Franz Xaver Süssmayr. Hij was een leerling van Mozart.

De solisten zijn: Elma van den Dool, sopraan; Marieke Koster, alt-mezzo; Falco van Loon, tenor; Bas Kuijlenburg, bas-bariton.

Dirigent Thijs Kramer begon op zijn zevende met piano spelen en kreeg ook orgellessen. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en won in 1960 de eerste prijs bij de zomeracademie. Hij kan in Europa bogen op een bijzondere carriere als organist en maakte diverse cd's. Op 3 april 2007 ontving Kramer de Concertgebouwpenning na 38 keer de Matthäus Passion te hebben uitgevoerd in het Concertgebouw.

Het RBO Sinfonia heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van koren en solisten, heeft al circa tweehonderd koren in 120 gemeenten begeleid en stond honderd keer in het Amsterdamse Concertgebouw. Het vocaal Ensemble Fioretto zingt al twintig jaar onder leiding van Thijs Kramer onder meer het Weihnachts Oratorium van Bach en de Matthäus Passion. Het koor maakt deel uit van de Stichting Fioretto, muzikale en educatieve projecten voor het doorgeven van het cultureel erfgoed dat klassieke muziek is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie