Slottentoonstelling Collage bij Doggenaar

2 april 2012 om 00:00 Nieuws

Deze jaarlijkse expositie is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de resultaten van de cursisten op het gebied van tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren en andere disciplines. Naast de wanden in de showrooms wordt gebruik gemaakt van de expositiepanelen van de firma Intres, waardoor de kunstwerken goed en overzichtelijk tot hun recht komen. De samenwerking tussen het bedrijfsleven en het verenigingsleven leidt op deze manier tot een groot podium voor beeldende kunst.

HOEVELAKEN - Het cursusjaar van Collage Kunst Centrum wordt traditioneel afgesloten met een grote overzichtstentoonstelling. Deze is te bezichtigen in de showrooms van de firma Doggenaar, Zuiderinslag 4 te Hoevelaken op 5,6,7 en 10 april alsmede op Paasmaandag 9 april van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een grote diversiteit aan kunstuitingen, rond de 500 werkstukken, grotendeels tijdens de lessen gemaakt door ruim driehonderd cursisten. Tijdens de expositie wordt het nieuwe cursusprogramma gepresenteerd en zijn docenten en bestuursleden aanwezig om hierover informatie te geven. Toegang gratis. door Anneke Martini

De getoonde kunstwerken geven een goed beeld van de diverse technieken; de beelden, keramische en glasobjecten, tekeningen, olie- en acrylschilderijen zijn over het algemeen van hoge kwaliteit. Zoals in voorgaande jaren is er plaats voor het werk van zowel beginners als van gevorderden. Bij de laatste groep volgt een aantal deelnemers al acht tot zelfs veertien jaar de lessen bij Collage. Dit is zeker het geval bij de olieverfschilders en de portretschilders/-tekenaars van de fotografische techniek, gemaakt onder de bezielende leiding van Cees Slokker. Bij de meer gecompliceerde fijnschildertechnieken gaat het om werkstukken waaraan over het algemeen vijf tot tien lessen zijn besteed. Bij de meer vrije technieken in acryl betreft het daarentegen werk waaraan vaak slechts één les wordt gewerkt. Deze resultaten moeten dan ook worden beschouwd als een studie om het schilderen onder de knie te krijgen.

Het moderne materiaal acrylverf trekt de laatste jaren steeds meer cursisten en daarom ook heeft Collage een zeer grote afdeling acrylschilders. Het meer figuratieve werk wordt onder leiding van Pien Schouten en Ina Collens gemaakt. De startgroepen worden begeleid door Evelien Kooloos. Expressieve schilderijen zijn er van de groep van Antoinette Anema, een nieuwe cursus waarin fantasie en eigen keuze centraal staan. Rolina van Vliet ontwikkelde een abstracte, non-figuratieve schildermethode en draagt deze met verve over op een groot aantal cursisten. Onder leiding van Betty Meybaum zijn er verrassende abstracte en figuratieve beelden gecreëerd en bij de lessen van Hans Meybaum ligt het accent op boetseren van beelden en koppen in klei. José van de Tweel leert haar cursisten hoe te werken met keramiek. Ook in de nieuwe cursus van Karin Velthoven kwamen objecten tot stand die door een verdere bewerking met glazuur en speciale technieken verrassende effecten opleverden. Zeer bijzonder zijn daarnaast de resultaten van de cursus glaskunst, waarin beeldhouwer Arrie Huygen met overtuiging zijn ervaring op de deelnemers overbrengt.

Zowel beginnende als de meer ervaren amateur beeldende kunstenaars leveren op hun eigen wijze een bijdrage aan deze gezamenlijke slottentoonstelling van Collage Kunst Centrum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie