Vliegveld Lelystad mag uitbreiden met 20.000 vliegbewegingen

30 maart 2012 om 00:00 Nieuws

LELYSTAD - Vliegveld Lelystad mag een toeristische luchthaven waar tot 2020 per jaar tussen de 35.000 en 45.000 vliegtuigen kunnen starten of landen. Dat meldt dagblad De Telegraaf vrijdagmorgen.

door Henk Brinkman

De Telegraaf maakte dat op uit het advies dat voormalig VROM-minister Hans Alders heeft gegeven aan het kabinet in Den Haag over de toekomst van de luchthaven in Lelystad. Alders sprak met Flevolandse partijen, het Rijk en Schiphol.

De directie van de luchthaven kon nog niet reageren, omdat de presentatie van het rapport nog gaande is. Om 12 uur zullen de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad een persbericht over het advies uitbrengen.

De vluchten van Lelystad moeten Schiphol ruimte geven. Alders adviseert een uitbreiding in twee stappen: Vanaf 2015 gaat het om 25.000 vliegbewegingen, daarna nog eens 20.000 extra. Vooral voor de tweede stap moet nog wel worden bekeken hoe hinder kan worden voorkomen, wat de effecten zijn op duurzame landbouw en hoe verstoring van de natuur kan worden voorkomen.

Nu gaan er nog geen lijnvluchten van Lelystad Airport, maar wordt de luchthaven voornamelijk gebruikt voor lesvluchten, rondvluchten, vliegtuighuur en speciale zakencharters.

De toename van het aantal vluchten vanaf Lelystad is nodig omdat Schiphol aan zijn grenzen zit. Tot 2020 moet daarom elders in Nederland ruimte worden gevonden voor 70.000 vliegbewegingen. Daarvan zijn er al 25.000 voorzien in Eindhoven.

In 2009 heeft Lelystad Airport een nieuwe aanwijzing gekregen van de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM. De Raad van State heeft in december 2011 dit aanwijzingsbesluit vernietigd. Lelystad Airport opereert nu onder de laatst gegeven aanwijzing uit 2001.

De Telegraaf schrijft dat de zogenaamde Alderstafel nog nader advies moet geven over de verdere ontwikkeling van de luchthaven. Het Nijkerkse gemeentebestuur is vertegenwoordigd in de Alderstafel. De vraag is hoe de vluchtroutes worden ingevuld. Daarover moet de minister Melanie Schultz van Haegen nog een besluit nemen. Een besluit dat nadelige gevolgen kan hebben voor de inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Amersfoort-Vathorst.

advertentie
advertentie