Accent Nijkerk: maatwerk is de standaard!

5 maart 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op 29 februari vond een visitatie plaats van Accent Praktijkonderwijs in Nijkerk. Diverse mensen, die een belangrijke bijdrage leveren in het bedrijfsleven, overheid of re-integratie, bezochten de school. Zij bekeken in hoeverre de school voldoende participeert op de komende ontwikkelingen op het gebied van arbeidstoeleiding en arbeidsmarkt. Wat is er aan de hand? In de komende jaren zijn naar verwachting belangrijke verschuivingen te verwachten op en in de arbeidsmarkt. De economische crisis, maar ook veranderende wetgeving zal gevolgen hebben voor de jongeren die werk zoeken. Zij moeten een werkplek krijgen en behouden op een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is. Er zijn verschillende trends op de arbeidsmark te verwachten zoals: een vergrijzing van de arbeidsmarkt, een ontgroening van de arbeidsmarkt, een weglek van arbeid naar lage lonen landen, hoger opgeleiden die arbeidsplaatsen innemen van lager opgeleiden. Tevens wordt er meer een beroep gedaan op andere arbeidscompetenties, zoals zelfstandigheid en het naar eigen inzicht oplossingen zoeken.

Accent Nijkerk leidt jongeren op voor de arbeidsmarkt. De uitstroom resultaten van de afgelopen jaren zijn steeds positief te noemen. Mede doordat de stad end e regio een actief en sociaal bedrijfsleven heeft komen de meeste jongeren van Accent aan het werk. Zelfs is er een groep jongeren die door leert op een MBO-1 traject. Hiervoor maakt de school gebruik van diverse wettelijke middelen. En daar gaan nu juist veel veranderingen komen. Zo zal in 2013 zal de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) actief zijn. Om te stimuleren dat zo veel mogelijk mensen door werk in hun eigen onderhoud voorzien, is deze nieuwe wet ontworpen. Deze wet komt WWNV in plaats van de Wet investeren in jongeren (WIJ), de Wet Sociale werkvoorziening (WSW) of de Werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong). Tevens gaat er bezuinigd worden op WAJONG en WSW. Kortom reden voor locatieleider Jan Hofman en zijn team om de school op dit punt eens grondig door te lichten. Hoe kan de kracht van de school en van de samenleving er ook in de toekomst toe bijdragen dat mensen niet ,,achter de geraniums komen te zitten''? ,,Iedereen aan het werk'', is het motto van de school.

Mensen met spilfuncties in onderwijs en bedrijfsleven zijn voor de visitatiecommissie gevraagd. De commissie bestond uit: Gerrit-Jan Bezemer ( voorzitter Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk), Eddy Karrenbelt (hoofd Sociale Dienst gemeente Amersfoort), Hans Konijnenbelt ( 's Heerenloo), Frank Vissers (directeur Arbeidstrainingcentrum Amersfoort), Jan Verweij (directeur Loopbaansturing), Wim van Deijk (directeur VMBO Prisma). Onder leiding van Arie Olthof en Arijenne Sättler deed de commissie een diepte inventarisatie onder de diverse geledingen binnen en buiten de school. Na een ontbijtsessie met bedrijven, vonden o.a. gesprekken plaats met leerlingen, oud-leerlingen, het stageteam van Accent en mensen uit het netwerk van de school.

De commissie roemde in de mondelinge rapportage de innovatie kracht van de school en de actieve deelname in het netwerk. De initiatieven, waarin Accent Nijkerk steeds kartrekker is, zoals Bedrijvenplein Nijkerk, PRO REC Midden-Nederland en Traject Bureau Praktijkonderwijs (TAP), geven aan dat de school zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid durft te nemen. Het Bedrijvenplein Nijkerk is een coöperatie tussen bedrijfsleven, onderwijs, gemeente en re-integratie. Het Bedrijvenplein legt de regie van re-integratie bij de ondernemers (www.bedrijvenpleinnijkerk.nl

advertentie
advertentie