Geraakt door de kruisweg

24 februari 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In de Vredeskerk zal Ben Piepers, werkzaam in het basispastoraat voor de St. Lucasparochie, op dinsdag 6 maart om 20.00 uur zijn verhaal vertellen over de kruisweg.

In de kruisweg hebben hedendaagse kunstenaars het menselijk lijden indringend verbeeld. Een eigentijdse kruisweg raakt aan je ziel en zet aan tot meditatie en verstilling en confronteert met lijden en dood, ellende en verdriet. De kruisweg van Jezus overwegen brengt je in contact met je eigen levensweg en het lijden van mensen rondom. Tegelijk biedt de kruisweg ook perspectief: de stilte van de grafrust en de hoop op opstanding.

We starten met een korte inleiding over ontstaan en ontwikkeling van de kruisweg. We zien moderne kruiswegstaties van zes kunstenaars (Albert Servaes, Aad de Haas, Barnett Newman, Karl Stadník, Henri Matisse en Theo Kuijpers). Bij elk van deze staties is er aandacht voor hun zeggingskracht en spirituele laag. Waarom deze zes kunstenaars? Omdat de benadering van het lijden bij hen intens is en tegelijk erg verschillend: expressieve naast verstilde, naïeve naast profetische vormgeving leiden tot een veelzijdig en intrigerend beeld van de kruisweg.

Deze avond (entree € 3,-) wordt georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting uitgaande van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie