Nieuwe inkuilmethode voordelig voor veehouder en waterschap

7 februari 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/REGIO - Door stro als onderlaag te gebruiken bij ingekuild veevoer blijft voedingswaarde behouden en is er minder kans op vervuiling van het oppervlaktewater. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere Waterschap Vallei & Eem, LTO-Noord en Broos Water BV. Op 15 februari kunnen veehouders in Renswoude zien hoe het in de praktijk werkt.

Bij traditionele gras- en snijmaïskuilen kunnen perssappen uit de kuil stromen, waarbij voedingsstoffen verloren gaan. Bij regenval spoelen deze voedingsstoffen vanaf het erf in het oppervlaktewater. Deze erfafspoeling is een grote bron van vervuiling van het water. Daarom deden Broos Water BV, dertien waterschappen en Fondsen LTO Noord onderzoek naar de praktische toepasbaarheid van een droog product als onderlaag. Stro dat als onderlaag wordt gebruikt neemt perssappen op, waardoor de voedingswaarde behouden blijft. Het risico van vervuiling van het oppervlaktewater neemt ook af. Dat het werkt blijkt uit onderzoek met dertien proefkuilen.

Demonstratiebijeenkomst

Op 15 februari wordt aan de Ubbeschoterweg 10 in Renswoude een demonstratiebijeenkomst gehouden. Veehouders kunnen dan de proefkuil bezichtigen en kennis nemen van de onderzoeksresultaten en de ervaringen van de deelnemende veehouder. De bijeenkomst duurt van 13.30 tot 16.00 uur. Aanmelden kan bij Waterschap Vallei & Eem via goedboerenerf@wve.nl.

advertentie
advertentie