Hoe haal je 't in je harses (deel 2)

31 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Column Cactus

,,Trouwen/partnerschap registreren?Dat doet u natuurlijk in Nijkerk, in onze mooie historische trouwzaal! U kunt hier ook eigen muziek laten afspelen……….''.

,,Kun je mij een plezier doen, schrijf eens wat over de historische trouwzaal van het gemeentehuis in Niekark'', vroeg een al wat oudere man mij vorige week. Omdat een andere (jonge) Niekarker mij enige tijd terug ook al had aangehouden om mij deelgenoot te maken van zijn meer dan oprechte boosheid over wat er met de trouwzaal is gebeurd, moet het er dan vandaag toch maar eens van komen.

De historische trouwzaal van Niekark. Ach, wie kent deze locatie niet? Menigeen heeft er pareltjes zitten zweten toen de ambtenaar van de burgerlijke stand de cruciale vragen stelde. Velen hebben er huwelijken van familieleden, vrienden of bekenden zien voltrekken. Die prachtige zaal met het glas-in-lood raam dat is aangebracht ter herinnering aan de aanslag tussen Nijkerk en Putten op 1 oktober 1994. De aanslag die leidde tot de Razzia van Putten die ook veel Nijkerkse mannen het leven kostte. Die mooie en sfeervolle zaal met de grote ovale tafel met in het midden de stoelen voor het bruidspaar.

Alhoewel ik van de vorengenoemde personen al wel gehoord had wat er aan hand is en waar hun enorme en welgemeende kwaadheid op is gestoeld, moest ik het enige tijd geleden toch eerst zelf ervaren. Uitgenodigd op een trouwpartij in die ontzettend mooie historische trouwzaal van de gemeente Nijkerk, kon ik eerlijk gezegd, toen ik de ruimte betrad, mijn ogen nauwelijks geloven. Waar was de grote tafel gebleven? Kortom, welke barbaar had het bestaan om die voorheen zo sfeervol ingerichte trouwzaal te transformeren tot een nietszeggend achteraflokaaltje met wat stoelen op een rij waar het publiek opgehokt als in een zwaar gedateerde legbatterij de ceremonie mag proberen te volgen. Proberen ja………..want of dat lukt?!

Kijk, burgemeester en wethouders mogen in hun eigen werkkamer wat mij betreft helemaal zelf bepalen hoe ze de stoelen neerzetten, of ze hun bureau in een hoek of middein de kamer neerzetten, een koelkastje, divan desnoods. Ambtenaren moeten ook lekker zelf weten hoe ze hun werkruimtes inrichten, dat zoeken ze maar lekker uit. Maar een historische trouwlocatie zo verpesten als nu is gebeurd, dat slaat echt alles. Vorige week stond boven mijn column ,,hoe haal je 't in je harses!'', nou, dit is deel twee.

,,Trouwen/partnerschap registreren?Dat doet u natuurlijk in Nijkerk, in onze mooie historische trouwzaal! U kunt hier ook eigen muziek laten afspelen…….''.

Eigen muziek! Maar dan wel graag de treurigste noten die ooit aan het papier zijn toevertrouwd. Echt, u zou eens moeten gaan kijken. Pak de auto, stap op de fiets, en vraag of u even een kijkje mag nemen in uw historische trouwzaal, u bent immers een Niekarker en die mogen gerust even in hun eigen gemeentehuis wat rondkijken . Daar betaalt u genoeg voor. Men zal u heus niet weigeren. En voor de trouwlustigen onder ons? Het is nooit onverstandig om een trouwpartij vooraf eens goed te overwegen en te heroverwegen. Trouwen in de verprutste omgeving van wat ooit een unieke, ja een plaatje van een locatie was, daar zou ik helemaal nog maar eens heel goed over nadenken…….. Desnoods tot je veertigste!

Cactus

advertentie
advertentie