Slipjacht Hoevelaken fascinerend schouwspel

30 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Hazen en reeën brengen honden danig van de wijs

HOEVELAKEN - Wat was het weer een prachtig, indrukwekkend schouwspel dat zich zaterdag 28 januari in Hoevelaken afspeelde. Sommige zaken vervelen nooit. Voor de 33e keer vormden de landerijen in en rondom Hoevelaken het fraaie decor van het traditionele evenement bij uitstek, de Slipjacht van Hoevelaken.

door Gerrit Steen

Het kleurrijke spektakel met fraai opgetuigde paarden, wild snuffelende honden, mooi gestoffeerde ruiters en amazones en de Sonneurs met hun geschal van jachthoorns trok ook dit jaar weer veel toeschouwers. Het was niet koud, het zonnetje scheen lekker, er verschenen 32 paarden en 30 honden aan de start, wat wil een mens nog meer op de laatste zaterdag van januari als traditioneel de Slipjacht Hoevelaken wordt gereden. Voor de vijfde keer al weer trok de stoet dit jaar door het centrum van Hoevelaken. Veel belangstellenden hadden, aangemoedigd door het mooie weer, voor het stalen ros gekozen om de jacht goed te kunnen volgen. Voor genodigden en sponsoren was er dit jaar, traditie getrouw, een VIP-bus ingezet van waaruit de jacht kon worden gevolgd.

Sherrystop

De sliptrekkers hadden kort voor aanvang van de slipjacht een spoor van verse mest- en urine getrokken dat de honden moesten volgen. De ruiters en amazones sprongen over tal van sloten en andere hindernissen. De tweede run voerde het deelnemersveld naar de boerderij van Henk van de Berg, aan de Kallenbroekerweg bij Terschuur. Op het erf van de boerderij werd de sherrystop gehouden. Behalve sherry, bier, wijn en jachtbittertjes konden zowel de deelnemers als de toeschouwers (zeker 300) zich tegoed doen aan heerlijke erwtensoep en volop verkrijgbare broodjes met worst. Die sherrystop was voor de grote stoet belangstellenden op de fiets meer dan welkom. Zij hadden inmiddels al, onder begeleiding van een gids, de nodige kilometers getrapt om vooral niets van het evenement te missen. De jachthoornblazers (Sonneurs) van de Koninklijke Jacht- en Rijvereniging lieten zich niet onbetuigd en bliezen er vrolijk op los.

Hazen en reeën

Voorzitter Cees de Ridder van de Slipjacht Hoevelaken toonde zich na afloop zeer tevreden. "Vooral het samenspel tussen ruiters en publiek maakt de Slipjacht Hoevelaken tot één van de mooiste jachten in het land. En geloof me, ik ken ze echt allemaal. Ook fietsten er meer mensen dan ooit mee, de VIP-bus zat helemaal vol en tijdens de 'sherrystop' was het dringen geblazen. Opvallend dit jaar was dat er veel hazen en reeën op de landerijen waren, waardoor de honden van het slipspoor afweken en achter de hazen en reeën aanrenden. Maar ook dit hoort er allemaal bij, dat is het natuurlijke jachtinstinct van de honden.''

Kill

Gelijk bij het begin van de jacht, op de Koedijkerweg, was het al raak toen er twee hazen opdoken die ieder een andere kant oprenden met in hun spoor een aantal honden.

Eén van de ruiters: ,,Dat was best verrassend, maar ja, als ik zelf een hond was dan zou ik ook liever achter levend wild aanjagen dan achter het slipspoor.'' Aan het eind van de derde run, tussen Zwartebroek en Hoevelaken, verschenen er opeens een groep van 7 reeën op het netvlies van de honden, die het slipspoor daarna volledig bijster waren. Een aantal honden renden zelfs een boerderij in. Het was een hele toer om ze allemaal weer bij elkaar te krijgen voor de kill achter de Gillende Keukenmeid, waar ruiters en toeschouwers al met smart op ze zaten te wachten…''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie