Kringloopwinkel Dorcas in oude pand Aldi

2 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Inmiddels is er een lokale werkgroep voor de Dorcas winkel opgezet. Deze bestaat uit: Ab de Graaf, Ina van den Bor, Bert Melissen, Jakob de Muynck en Nelly Bezemer. Zij hebben allen affiniteit en ervaring met humanitaire hulpverlening. De werkgroep krijgt ondersteuning van Frans Koedijk, Relatiebeheerder Dorcas Winkels. "De Stichting Dorcas Winkels runt 14 goedlopende kringloopwinkels in Nederland met behulp van circa 800/900 vrijwilligers. De kringloopwinkels hebben een nette uitstraling en staan goed aangeschreven in de plaats waar ze gevestigd zijn", vertelt Koedijk.

NIJKERK - Dorcas, een christelijke hulporganisatie die in 18 landen in Oost-Europa en Afrika 180 projecten ondersteunt, opent in het voorjaar een Dorcas winkel in het pand van de voormalige Aldi aan de Brink. Hier worden nieuwe- en tweedehands goederen verkocht. De kringloopwinkel gaat zelfstandig werken met ondersteuning van vrijwilligers. Deze moeten echter nog aangetrokken worden. door Belinda van der Horst

Vrijwilligers

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vrijwilligers gaat de Dorcas winkel in Nijkerk 3 dagen per week open: op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 - 15.00 uur. Er zijn minstens 15 - 20 vrijwilligers per dag nodig. Deze grote bezetting is noodzakelijk omdat vrijwilligers elkaar kunnen aflossen of maar een paar uur per dag beschikbaar zijn. Daarnaast vergt de inname van goederen ook de nodige mankracht. "Voor de vrijwilligers is het sociale aspect in de kringloopwinkel groot", zegt Koedijk.

In de winkel worden nieuwe- en tweedehands goederen verkocht, die niet geschikt zijn voor de hulpverlening in het buitenland, zoals boeken, speelgoed, meubels, serviesgoed enzovoort. Daarnaast wordt er ook kleding verkocht. "De kwaliteit van de kleding is hoog. Er wordt veel kleding aangeboden waaruit we een selectie maken", aldus Koedijk. Voordat de kringloopwinkel in het pand kan trekken moeten er nog de nodige werkzaamheden verricht worden.

Funshoppen

,,Voorheen was kopen bij de kringloopwinkel gênant. De gene is eraf. Het is funshoppen. Grootouders kopen speelgoed en kleding voor hun kleinkinderen. Ook studenten maken dankbaar gebruik van de kringloop. De kringloopwinkels vullen een gat op. Spullen die op zolder staan worden 6x verplaatst. Zomaar weggeven vindt men zonde, maar nu levert het wat op voor het goede doel. Tevens wordt de afvalberg verminderd" , aldus Koedijk.

Met de opbrengst uit de verkopen worden Dorcasprojecten ondersteund in Oost-Europa en Afrika. De vrijwilligers mogen zelf bepalen naar welk project van Dorcas de opbrengst van de kringloopwinkel gaat. Dorcas geeft vier soorten hulp: noodhulp, sociale hulp, structurele hulp en financiële adoptie.

u Vrijwilligers (m/v) kunnen zich aanmelden bij: Ina van den Bor, 06 - 53533183, e-mail: ina.luchtenberg@kpnmail.nl

Informatie: www.dorcas.nl of www.dorcaswinkels.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie