Waterschap: Oliebollenvet niet door gootsteen of toilet

27 december 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het verwijderen van oliebollenvet uit afvalwater, het afvoeren ervan en de schade aan het rioolsysteem kost landelijk jaarlijks enkele miljoenen euro's. Omdat de belastingbetaler uiteindelijk de rekening betaalt, doet Waterschap Vallei & Eem de oproep om gebruikt vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen. Beter is het om het in te leveren bij een verzamelpunt of met het huishoudelijk afval mee te geven.

Het verwijderen van een liter olie uit afvalwater kost het waterschap naar schatting € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. Het aantal rioolverstoppingen stijgt rond Oud en Nieuw door gestold oliebollenvet. Ook vloeibaar vet kan voor verstoppingen zorgen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. De belastingbetaler betaalt deze kosten via de zuiveringsheffing van het waterschap en de gemeentelijke rioolheffing.

Vloeibaar frituurvet kun je teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar een inzamelpunt. Dat kan bij diverse supermarkten en bij gemeentelijke afvalstraten. Ook sommige sportverenigingen zamelen het in, want het ingezamelde vet levert geld op. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij het inzamelpunt. Dan wordt er onder andere biodiesel van gemaakt''.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie