Rituele bezuinigingsdans in de politiek

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

Commentaar

De eerste bezuinigingsronde is achter de rug. Met felle debatten over de vraag of er nu echt wordt bezuinigd of dat er alleen maar geld tussen verschillende potjes heen en weer wordt geschoven. Met coalitiepartijen (CDA, CU-SGP en VVD) die aandringen op extra bezuinigingen in 2012 omdat er economisch zwaar weer op komst is. Met oppositiepartijen (LB, PRO21 en PPP) die bestrijden dat er sprake is van bezuinigingen, maar slechts van symboolpolitiek door geld van de ene reserve (spaarpot) naar de andere te schuiven. En met een college dat onwillig lijkt om nu al zoveel te bezuinigen.

Illustratief werd het debat over de bezuiniging op het Boomplantfeest. Het gaat om een bedrag van 4000 euro. Klein bier, dus, maar er werd lang over gesproken met drie heuse moties en amendementen. IVN organiseert het boomplantfeest en vrijwilligers steken er veel tijd in. De enige bijdrage die van de gemeente wordt gevraagd is hulp bij de voorbereiding van het planten van bomen en een versnapering voor de deelnemende basisschoolleerlingen. De bomen moeten toch al door de gemeente worden geplant. Valt dat onder de subsidie?

De coalitie wil nu een nader onderzoek naar de kosten. Wethouder Geert Horst zegde dat vrolijk toe. Als hij met een ambtenaar een kwartier aan tafel gaat zitten met het IVN is het waarschijnlijk geregeld. Nu besteedde de raad er meer dan een uur aan. Als je die tijd in geld omrekent, is het bedrag van 4000 euro nu al uitgegeven.

Piketpaaltjes

Dat doet vermoeden dat het om iets anders gaat en dat deze discussie symbool staat voor toekomstige bezuinigingsdiscussies. Want die zullen er zeker nog komen. Het kabinet-Rutte denkt na over extra bezuinigingen. Bovendien worden regelingen op het gebied van jeugdzorg en bijstand naar de gemeenten overgeheveld. Maar tegelijk wordt het budget voor deze regelingen flink gekort. Er valt dus nog heel wat te verhapstukken in het komende jaar.

De Nijkerkse politici zijn begonnen met de rituele dans zoals rugbyspelers die uitvoeren voor aanvang van de wedstrijd. Bij het laatste wereldkampioenschap maakten voor de spelers van Nieuw Zeeland daarmee veel indruk. CDA, CU-SGP en VVD willen duidelijk maken dat zij de portemonnee van de inwoners streng bewaken en de oppositie neerzetten als geldverspillers. LB, PRO21 en PPP stellen daartegenover dat de coalitie alleen symboolpolitiek bedrijft en echte keuzes uit de weg gaat.

De piketpaaltjes zijn geslagen. De dans is begonnen en wordt volgend jaar verhevigd voortgezet. En het is straks ook nog live te volgen via internet. Politiek als entertaiment.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie