Overvaller wil toch meewerken aan onderzoek

13 december 2011 om 00:00 Nieuws

ARNHEM/NIJKERK - De 25-jarige man uit Zeewolde, die tussen april en juni vorig jaar in en rond Nijkerk een aantal gewelddadige afpersingen en overvallen pleegde, heeft uiteindelijk toch besloten om mee te werken aan psychologisch onderzoek. Zo liet hij dinsdag weten aan het gerechtshof in Arnhem. Lange tijd weigerde hij dit, omdat hij bang was om TBS te krijgen. Om die reden veroordeelde de Arnhemse rechtbank hem in juni tot een gevangenisstraf van tien jaar. De 25-jarige ging in hoger beroep om het gerechtshof om 'een tweede kans' te vragen.

Samen met een 21-jarige vriend uit Zeewolde pleegde hij in korte tijd vijf brute overvallen in Nijkerk, Voorthuizen en Harderwijk. De 25-jarige wachtte de slachtoffers telkens op en dwong hen met een pistool of een mes om geld, pinpasjes of telefoons af te geven. De man uit Zeewolde staat ook terecht omdat hij in 2009 de auto's van de ex-vriendin van zijn broer en van haar moeder met een molotov-cocktail in brand heeft gestoken. De 25-jarige ontkent geen van zijn daden. Hij zegt dat hij ze heeft gepleegd onder invloed van grote hoeveelheden cocaïne. Jarenlang was hij verslaafd, maar pas in april 2010 belandde hij in de criminaliteit.

Zijn 21-jarige mededader kreeg een celstraf van zestien jaar opgelegd. Fors hoger, omdat hij naast de overvallen ook werd veroordeeld voor de brute verkrachting van twee meisjes in Nijkerk op 30 april 2010. De 25-jarige wist daar niets van af.

Het Arnhemse hof heeft de zaak uitgesteld voor psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Dat gebeurt in de gevangenis in Zwolle waar hij verblijft. Het is nog niet bekend wanneer de 25-jarige weer voor moet komen.

advertentie
advertentie