Geschrapte verkiezingsbeloften

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

Commentaar

De gemeenteraad stelt morgenavond een plan vast voor bezuinigingen in het komend jaar. De plannen hebben al wat stof doen opwaaien. Vooral de mogelijk lagere bijdrage aan het Dierentehuis Levenslust en het schrappen van de bijdrage aan het Boomplantfeest trokken de aandacht. In het eerste geval was dat logisch, want het voorstel wekte de indruk dat men op het stadhuis niet goed wist waar het over ging. En als er gesproken wordt over het eerder ruimen van zwerfdieren - ruimen = afmaken - trekt dat al gauw veel publiciteit. Inmiddels lijken die plooien te zijn gladgestreken.

Maar al deze publiciteit over relatief kleine bedragen - 4000 en 8000 euro - leidt ondertussen wel de aandacht af van veel ingrijpender zaken. Dat er veel geld wordt onttrokken aan de stelposten voor van het stadhuis was te verwachten.Voor het CDA, de grootste coalitiepartij, was dat een speerpunt bij de verkiezingen.

Er waren echter nog meer speerpunten voor de coalitiepartijen CDA, CU-SGP en VVD. Geen lastenverhoging en communicatie met de inwoners van de gemeente. En juist op die punten worden substantiële zaken geschrapt. Een deel van de kinderen op peuterspeelzalen moeten onder het regime van de Kinderopvang worden gebracht. Dat betekent een forse besparing voor de gemeente, maar tegelijkertijd een forse lastenverhoging voor de betrokken ouders. Lastenverhoging als gevolg van gemeentelijk beleid.

Nog erger wordt het met de communicatie met inwoners. Als eerste vrucht van de coalitie werd een participatienota opgesteld.De inkt is eigenlijk nog nat, maar de voorgenomen instelling van inwonersplatforms wordt al geschrapt.

Dat is toch in tegenstelling met gedane verkiezingsbeloften. Wees daar dan ook eerlijk over.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie