Bliksem, de WK-pony van Nijkerker Ewoud Boom overleden

12 december 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Zondagmiddag is Bliksem, de pony waarmee tweespanrijder Ewoud Boom deelnam aan het WK voor ponymennen in Lipica, plotseling overleden. Officieel heette de pony Bronski Flowers Bliksem. De pony was eigendom van Gerda Brons.

Het dier overleed plotseling tijdens een ontspanningsritje in de omgeving van manege Luxool. Boom reageerde ontdaan op het overlijden van de 9-jarige pony. ,,We waren net 20 minuten onderweg, toen hij plotseling in elkaar zakte. Het was voorzover we het nu kunnen bekijken, een acute hartstilstand. Ik heb ook niks aan zien komen. Hij gedroeg zich tot het laatste moment heel normaal. Ook zijn eetpatroon gaf geen aanleiding om te denken dat er iets aan de hand was. Ook bij de laatste medische keuring was niets vreemds te zien. Het is een topsportpony. Die worden regelmatig medisch gekeurd."

Grote klap

Het overlijden van het dier is een grote klap voor de Nijkerkse menner. ,,Afgezien van de emotionele klap - je hebt toch een band - is het sportief ook een groot verlies. Pony's van deze leeftijd zijn in de kracht van hun leven. Ik had hoge verwachtingen van Bliksem. Het laatste jaar hebben we veel tijd gestoken in zijn training. Hij begon het net goed te doen en we hadden in de planning om hem volgend jaar ook in de marathon in te zetten."

Boom had Bliksem sinds maart 2011 op stal en de ruin liep vrijwel alle nationale wedstrijden en het WK in Lipica in het dressuurspan van de menner uit Nijkerk. Op het WK behaalde Ewoud met Bliksem de achtste plaats in de dressuur, won de marathon en droeg met zijn vijfde plaats in het eindklassement fors bij aan de zilveren teammedaille van Nederland.

Boom moet nu op zoek naar een vervanger. ,,Dat is niet eenvoudig. Het plaatje moet altijd mooi zijn, dus qua kleur en uiterlijk, maar ook in het gedrag moet een vervangende pony weer aangepast worden aan mijn andere pony's."

Op de foto: Bronski Flowers Bliksem (rechts voor in de aanspanning) tijdens het WK mennen in het Sloveense Lipica.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie