Hoevelaken wint weer met 4-2 van Swift

5 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Hoevelaken lijkt het lek (bijna) boven te hebben. Na een trio goede wedstrijden volgde er zaterdag opnieuw een enerverend duel van de mannen van hoofdtrainer Jan van den Heuvel. Op het nieuwe kunstgrasveld, noodgedwongen de uitvalbasis vanwege het verregende hoofdveld, liet Hoevelaken Swift in de eerste helft alle hoeken van het veld zien. Na een ruststand van 2-0 won Hoevelaken uiteindelijk met 4-2. Een bekende uitslag, want op 2 mei 2009, destijds onder leiding van het interim-duo Jaap van de Pol en Gerard van de Grootevheen, won Hoevelaken met dezelfde cijfers van Swift. Hoevelaken nam in die wedstrijd afscheid van Jurrian Boerkamp en zorgde met die overwinning voor de rechtstreekse degradatie van de club uit de polder. Nu staat Swift er beter voor, maar moest het wel toezien dat Hoevelaken hen door die overwinning voorbijstreeft op de ranglijst.

Door de verplaatsing van de wedstrijd van het hoofdveld naar het kunstgrasveld was het voor de trouwe bezoekers even zoeken naar een nieuwe plek langs de lijn. Nog voordat iedereen zijn nieuwe stek had ingenomen stond de eerste treffer al op het bord. Michel van de Bunt kreeg vanaf een meter of twintig de kans om vrij uit te halen en deed dat succesvol. Hoevelaken had daarmee een vroeg zetje in de rug.

Na de treffer bleef Hoevelaken de betere partij. De hardwerkende spelers wisten elkaar goed te vinden en straalden veel plezier uit. ,,Iedereen vecht nu voor elkaar'', zei de maker van de openingstreffer na afloop en daarmee lijkt een deel van het lek boven. Hoevelaken speelde zelfs zo overtuigend, dat de trainer van Swift al binnen een half uur voor een tactische wissel koos. Veel rendement leverde dat in eerste instantie niet op, want Hoevelaken voetbalde frank en vrij verder. Daarvoor moest het wel eerst een tegenslag incasseren, toen na een half uur de goed spelende Jesper Breuers met een blessure naar de kant moest. De jarige Ruud Kassenaar toonde zich een waardig vervanger als voorbereider van de tweede treffer. In de voorlaatste minuut bereikte hij Erik van de Lagemaat, die de bal onhoudbaar inschoot. Eén minuut later leek de schutter dat opnieuw te doen, maar tot verbijstering van iedereen spatte de bal op de paal uiteen.

Hoevelaken leek na de thee de lijn van de eerste helft door te trekken. Erik van de Lagemaat schoot al snel de bal strak voor het doel, maar de Hoevelakense benen om het leer binnen te werken kwamen te laat. Dat leek geen ramp, ware het niet dat Hoevelaken het aansluitende kwartier in verdedigend opzicht de nodige steken leek vallen. De ploeg leek in geen enkel opzicht meer op het team, dat voor de rust excelleerde en zag tot afgrijzen van alle rood-witten Swift op gelijke hoogte komen. In de 5e en 19e minuut kregen de mannen uit de polder de vrijheid, die ze voor de rust niet kregen. Swift profiteerde daar ten volle van en Hoevelaken kon opnieuw beginnen. ,,Ondanks de goede wedstrijd hebben we wel een leermomentje gezien'', doelde Jan van den Heuvel op deze mindere fase.

Het moet gezegd, Hoevelaken ging niet bij de pakken neerzitten en beleefde een goede doorstart. Een kwartier voor tijd kopte eerst Michel van de Bunt op de lat, om twee minuten later tegen een verdediger aan te schieten waar hij een open doel voor zich zag. Kort daarna toverde Erik van de Lagemaat een 'bicycle-kick' uit de hoge hoed, maar de bal ging net naast. Tussen de bedrijven door kwam Hoevelaken goed weg, toen Mick Bos een aanvaller van Swift voor zich zag opduiken. Ook die wist geen doel te treffen.

De bevrijding kwam tien minuten voor tijd. Vanuit een hoekschop poeierde Ruud Kassenaar de bal met zijn knie in de touwen. Drie minuten voor tijd ging definitief de knip op de deur na een geblokte inzet van Jelle Groosjohan. De nummer tien van Hoevelaken schoot vrij in, zag de bal voorlangs gaan, maar een verdediger van Swift was zo vriendelijk om de bal in het spel te houden. Michel van de Bunt was ter plaatse om zijn tweede treffer te laten registreren. Kansen op een grotere score, waaronder voor Peter van der Weerd, ingevallen voor de tot man van de wedstrijd uitgeroepen Erik van de Lagemaat, werden niet benut.

Hoevelaken stijgt door deze overwinning twee plaatsen op de ranglijst en zet daarmee de lijn omhoog in. Het is nu zaak om dat goede gevoel nog één week vast te houden. Komende zaterdag speelt Hoevelaken de laatste wedstrijd voor de winterstop, wat tevens de slotwedstrijd is van de lange eerste competitiehelft. Hoevelaken neemt het daarin op tegen DSV '61 in Doornspijk, een locatie die vrijwel louter nare herinneringen oproept. Op 23 september 2006 verloor Hoevelaken met 3-0 en pakte DSV de koppositie. Op 5 april 2008 verloor Hoevelaken in het kampioensjaar van DSV met 2-1, na drie rode kaarten en een warrig optreden van de bij Hoevelaken omstreden scheidsrechter Weuring. Vorig seizoen leidde een 1-0 nederlaag op 9 april 2011, met een tijdelijke terugkomst van Jurrian Boerkamp, tot het ontslag van hoofdtrainer Jan van Ginkel. Kortom, wanneer Hoevelaken in één wedstrijd wel wat heeft recht te zetten, dan is dat komende zaterdag tegen DSV '61. Supporters die van die laatste wedstrijd in 2011 getuige willen zijn, kunnen om 12.30 uur met de bus mee.

Scoreverloop: 4. Michel van de Bunt; 44. Erik van de Lagemaat 2-0; 5. en 19. Swift 2-1 en 2-2; 80. Ruud Kassenaar 3-2; 86. Michel van de Bunt 4-2.