Bezuinigingsplannen gemeente voor 2012

30 november 2011 om 00:00 Nieuws

In de raadsvergadering van juni van dit jaar kreeg het college van Burgemeester en Wethouders al opdracht om verschillende bezuinigingsscenario’s op te stellen en bij de behandeling van de gemeentelijke begroting aan de gemeenteraad voor te leggen. Het college stelde daarop een lijst op met mogelijke bezuinigingen. Die werden gepresenteerd in volgorde van het te verwachten maatschappelijk effect. Met andere woorden, waar merken de inwoners van Nijkerk het meest dat er wordt bezuinigd.

NIJKERK - Het gemeentebestuur van Nijkerk heeft een bezuinigingsplan vastgesteld dat in totaal 350.000 euro moet besparen op de gemeentelijke uitgaven in 2012.

door Henk Brinkman

Bij de behandeling van de begroting werd een motie ingediend, waarmee het college werd opgedragen om in de gemeenteraadsvergadering van december een bezuinigingsplan op tafel te leggen voor 350.000 euro. Het college heeft dat voorstel nu op de tafel gelegd.

Stadhuis

De belangrijkste post waar het college in wil snijden is de begrotingsstelpost stadhuis. Jaarlijks wordt daar ongeveer 500.000 euro in gestopt als reservering voor toekomstig onderhoud of eventuele verbouw of nieuwbouw. Het college stelt voor die post te verkleinen met een bedrag van 176.000 euro. Voor 2012 wordt bovendien voorgesteld daar eenmalig nog eens 93.000 euro extra af te halen.

Verder wil het college extra geld binnenhalen door de verkoop van openbaar groen aan particulieren. Het college denkt daarmee 25.000 euro te verdienen, al tekent het daarbij wel aan dat, gezien de crisis, het nog maar moet worden afgewacht of veel particulieren die groenstroken willen kopen.

Ook wil het college bezuinigen op de opvang van zwerfdieren door Dierentehuis Levenslust. Nu worden zwerfdieren 6 weken opgevangen en daarna, als er geen plek voor is gevonden, gedood. Door de bezuiniging zal de opvangperiode korter worden.

Geen inwonersplatforms

Verder wil het college bezuinigen op inwonersplatforms en het budget voor inwonerswensen voor in totaal 50.000 euro. Doel van het oprichten van inwonersplatforms was inwoners meer te betrekken bij de inrichting van de openbare ruimte in hun directe woonomgeving. Die platforms zullen er niet komen. Het budget voor bewonerswensen wordt gehalveerd, waardoor minder wensen van inwoners voor verbetering van hun directe woonomgeving kunnen worden gehonoreerd. Ook de Peuterspeelzalen krijgen een korting. Een deel van de ouders wordt onder regie van de kinderopvang gebracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie