Vragen over vliegroutes Lelystad

30 november 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Opnieuw kwamen de vliegroutes ter sprake in de Nijkerkse gemeenteraad. De raadsleden Christien Zeldenrust (CDA) en Jan Duijnhouwer (PRO21) stelden vragen hierover aan wethouder René Windhouwer.

door Henk Brinkman

Beide raadsleden baseerden hun vragen op een artikel in deze krant, waarin duidelijk werd dat alle vliegroutes vanuit Lelystad Airport in zuidelijke en zuidoostelijke richting door het Nijkerkse luchtruim zullen voeren. De vraag is alleen hoe hoog de jumbojets overvliegen, omdat er onder de corridor voor vliegverkeer naar Schiphol nog een zone is gereserveerd voor militair verkeer. Als het vanuit Lelystad vertrekkende vliegverkeer daar nog onderdoor komt, zal een hoogte van 4500 ft mogelijk zijn. Dat heeft gevolgen voor de geluidsoverlast en de vervuiling van het leefmilieu.

Zeldenrust wilde vooral weten hoe Nijkerk gaat lobbyen om de kwalijke gevolgen zoveel mogelijk tegen te gaan. De noordelijker gelegen gemeenten op de Veluwe zijn nu gevrijwaard van vliegroutes en vallen af als bondgenoot. Duijnhouwer wilde weten of het college het regionaal beoordelingskader voor de vliegroutes kende.

Windhouwer kende dat beoordelingskader en wil daar in overleggen als het BOLA en de Alderstafel aan vasthouden. ,,Ons gaat het erom dat zo min mogelijk mensen last hebben van overkomend vliegverkeer. Wij vinden dat de vliegroutes moeten voldoen aan het regionale beoordelingskader. Dat is onze maximale inzet, maar de minister beslist.” Windhouwer zegde toe in Amersfoort een nieuwe bondgenoot te zoeken, omdat ook Vathorst last gaat krijgen van de vliegroutes. Door bestuurlijke problemen in Amersfoort is het nog niet tot een afspraak gekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie