Sparta’s gifbeker nog niet leeg

23 november 2011 om 00:00 Voetbal

Het streekduel tussen Sparta Nijkerk en SDC Putten was allesbehalve goed. In de eerste helft was er vrijwel niets boeiends waar te nemen en van een felle strijd was er nauwelijks sprake. In het eerste kwartier was er voor beide ploegen een grote kans op een treffer. De thuisploeg kreeg de eerste met twee ex-spelers van SDC Putten in de hoofdrol. Harry Hamstra was de aangever voor de kopbal van Niels Vlugt, die naast kopte.

NIJKERK - Van een schokeffect was zaterdag nauwelijks sprake op De Ebbenhorst. Tenminste niet qua spel en resultaat na de trainerswissel bij Sparta Nijkerk. Het enige schokeffect is dat de Nijkerkers na de 0-2 nederlaag tegen SDC Putten onderaan staan in de Hoofdklasse A. SDC Putten kent een betere tijd, want zij kunnen na twee overwinningen op rij weer omhoog kijken.

Aan de andere kant was de kopbal van Maarten Boeve gevaarlijker op aangeven van Richard Gooijer, maar Boeve mikte net te hoog. In het restant van de eerste helft was Sparta Nijkerk iets beter, maar Maurice van der Wilt verzuimde twee kansen te verzilveren. SDC Putten was in de slotfase nog eenmaal dichtbij via Ashot Ajan, maar doelman Kevin Rijnvis redde bekwaam. De doelpuntloze ruststand was dan ook niet vreemd.

Wie na rust een fellere strijd verwachtte, kwam licht bedrogen uit. Sparta Nijkerk zette in de beginfase aan om een doelpunt te scoren, maar het duurde te kort om te spreken van een offensief, laat staan een ommekeer. De voor Nick Stots ingevallen Eltjo Gnodde bracht leven in de brouwerij en had slechts negen minuten nodig om het doel te vinden. Deze 0-1 kwam min of meer uit de lucht vallen in het duel dat tot dan toe geen winnar verdiende. Voor Sparta Nijkerk betekende de achterstand dat ze op jacht moesten naar de gelijkmaker.

Het resulteerde in een afstandschot van Thomas Vossenbelt dat op de lat belandde. Dezelfde Vossenbelt schoot later geheel vrijstaand voor het doel ook nog ver over, maar daarmee was het gedaan met de kansen. SDC Putten bleef goed georganiseerd spelen en gaf weinig weg. In de slotfase profiteerden de gasten vervolgens van de ruimte die de Nijkerkers weggaven. Uitblinker Kees Pluim stond aan de basis met een vrije trap die via Maarten Boeve bij Ashot Ajan kwam, die met een volley Rijnvis kansloos liet:0-2.

Sparta Nijkerk bleef met lege handen achter op eigen veld. Na één training kan een interim-duo niet worden beoordeeld, maar het is duidelijk dat Simon Ouaali en Marco Elders nog heel veel werk hebben om deze spelersgroep aan het voetballen te krijgen. Voorlopig staat Sparta Nijkerk op een degradatieplaats.

Voor SDC Putten staat het er beter voor, zij stegen na de tweede overwinning op rij naar de tiende plaats. Nog steeds in de gevarenzone, maar de recente zes punten geven vertrouwen voor de toekomst. Een toekomst die in Putten vooralsnog zonniger is dan in Nijkerk.