Fazal Mai Mattheij: Yoga is voor iedereen

16 november 2011 om 00:00 Ondernemend

Fazal Mai: “Om te beginnen wil ik een misverstand uit de weg ruimen, dat nog steeds hier en daar bestaat. Sommige mensen worden ervan weerhouden om Yoga te beoefenen, omdat ze denken dat hun geloof dat niet toestaat. Echter: Yoga is géén godsdienst en heeft niets met sektes te maken.”

NIJKERK - Fazal Mai Mattheij geeft al 40 jaar Yogales in Frankrijk en Nederland. Haar Yogalessen zijn eenvoudig van opzet en voor iedereen toegankelijk.

door Maureen van Goethem

Wat is het dan wel? Yoga is een oosterse wetenschap. Er bestaan vele vormen van Yoga. Degene, die in het Westen het meest bekend is, is de Hatha Yoga. Het is de fysieke vorm van Yoga en het leert je de kunst van ontspannen. Yoga heeft invloed op de lichaamsorganen en het zenuwstelsel. Yoga komt van het woord Yuk, dat verbinding betekent. Door de ademhaling te verbinden met de bewegingen die je maakt, leer je je lichaam steeds beter kennen en voelen. Je leert voelen, waar spanning zit, zodat je je totaal kunt ontspannen. Je lichaam gaat zich prettiger voelen en ervaart een evenwicht dat doorwerkt op je geest; omgekeerd heeft een ontspannen geest weer een positieve uitwerking op het lichaam.

“Bij de oefeningen gaat het niet om prestatie. Je gaat net zover als mogelijk is voor jou, maar niet meer,” gaat Fazal Mai verder. “Yoga is absoluut geen sport en we hoeven ook niets te presteren. Omdat er geen prestatie wordt gevraagd, beoefent iedereen Yoga op zijn eigen niveau. Het is een ontmoeting met jezelf. Iedereen kan in de Yoga zijn eigen weg zoeken; er zijn geen dogma’s of verplichtingen.”

Naast Yoga is haar tweede passie Sacred Dance, ook wel symbolische dans genoemd. Men danst in een cirkel rond een mandala, bv een bloemstuk of minerale edelstenen. De dansen kunnen traditionele dansen uit de hele wereld zijn of recente choreografieën. Zij kunnen langzaam zijn en meditatief, maar ook snel en vrolijk. Er wordt gedanst op allerlei soorten muziek, van klassiek tot volksmuziek. De passen zijn niet essentieel; wat van belang is, is dat je de dansen beleeft en deelt met de anderen in de cirkel. Fazal Mai wil volgend jaar een kennismakingscursus in Nijkerk starten.

De Yogalessen worden gegeven bij Fortius, fysiotherapie, Van ‘t Hoffstraat 36 in Nijkerk op donderdag van 10.00 - 11.15 uur van 19.30 - 20.45 uur.

Fazal Mai Mattheij. Tel.: 033-7520434 of per e-mail: maisunique@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie