'Oercatastrofe':WO I belicht in de Hoevelakense Boekhandel

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De lezing zal worden verzorgd door drs. Marinus van Santen, die als docent is verbonden aan het Corderius College in Amersfoort. In zijn vrije tijd is hij actief binnen de Western Front Association Nederland, een vereniging die de oorlog van 1914-'18 als studieobject heeft.

HOEVELAKEN - Het is een goede traditie van de Hoevelakense boekhandel om lezingen te organiseren rond een actueel thema. Vrijdag 11 november a.s. om 20.00 uur zal het onderwerp de Eerste Wereldoorlog zijn. Op die datum is het precies 93 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend die een einde de maakte aan De Grote oorlog.

In landen als Engeland, België en Frankrijk verloopt 11 november niet onopgemerkt. Zo vindt in het Belgische Ieper nog altijd om 11 uur 's ochtends een plechtige herdenkingsbijeenkomst plaats onder de Menenpoort. Hierop zijn de namen van meer dan 55.000 Britse soldaten gebeiteld, die sinds de oorlog vermist zijn, waarschijnlijk omdat ze bij granaatexplosies verdwenen of bedolven werden zonder ooit nog te zijn teruggevonden.

Nederland kent geen herdenkingstraditie rond het einde van wat nog steeds de 'Grote Oorlog' heet. 'Wij' waren immers neutraal in de jaren 1914-'18. Toch zijn ook talloze Nederlanders gefascineerd geraakt door ,,La Grande Guerre''.

Marinus van Santen bespreekt tijdens zijn lezing niet alleen het verloop van de oorlog, maar besteedt eveneens aandacht aan de betekenis van het conflict voor de geschiedenis van de gehele twintigste eeuw. De titel luidt dan ook: 'De oercatastrofe van de twintigste eeuw', een typering die ooit werd geïntroduceerd door de Amerikaanse diplomaat en historicus George F. Kennan. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Belangstellenden kunnen zich aan de balie van de boekhandel opgeven. Zij ontvangen dan tegelijk een beknopte inleiding op de avond.

advertentie
advertentie