Sparta Nijkerk bedrijft promotie voor Nijkerk

27 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

ROTTERDAM/NIJKERK - De wedstrijd mocht dan resulteren in een 4-0 nederlaag, dat kon de pret voor de vele uit Nijkerk meegereisde Spartasupporters niet drukken. Onvermoeibaar bleven zij hun team verbaal steunen. Hoogtepunt was wel het gezang dat kort na de vierde goal van de Rotterdammers aanhieven: ,,Het is stil aan de overkant." Zeg niet dat Nijkerkers niet over humor en zelfspot beschikken.

door Henk Brinkman

De sfeer was 's middags voor het vertrek al geweldig. Veertien bussen stonden klaar voor vertrek en geleidelijk stroomden vele Nijkerkers, vaak gekleed in Oranje-zwart toe. De verwachtingen van het resultaat van de Nijkerkse voetbalploeg daalden naarmate de leeftijd van de supporters steeg. Enkele jongeren dachten aan een uitslag van 0-10. De iets oudere Joran van Buiten en Tom Knoop uit de D2-junioren hoopten op een gelijkspel. Zij mochten voorafgaand aan de wedstrijd de spelers begeleiden tijdens de entree op het veld. Iets om trots op te zijn en dat straalde ook van hun gezichten af.

De stemming in de bussen was uitstekend. Halverwege de reis was het bier in de meeste bussen al op. Na de aankomst in Rotterdam - het laatste stuk onder politiebegeleiding - vulden zij het uitvak van het aloude, maar inmiddels tot een moderne voetbaltempel omgebouwde Kasteel. Daarna vulden zij het stadion met luide strijdzangen en aanmoedigingen van de Nijkerkse voetballers. En dat werd volgehouden tot de laatste minuut, toen de Spartanen op het veld werden toegezongen met het bekende You'll never walk alone.

De uitslag van de wedstrijd, 4-0, doet vermoeden dat het een gewone en regelmatige overwinning was van de Rotterdammers. Maar dat doet geen recht aan het wedstrijdverloop. Ja, de Rotterdammers drukten de Nijkerkers veelal terug op eigen helft en al na 38 seconden spatte een schot uiteen op de paal naast de Nijkerkse goalie Fabian Bouwman. Maar kort daarna kregen de Nijkerkers met snelle omschakelingen ook een paar dotten van kansen. Eén schot belandde op de lat. Maar de handelingssnelheid van de Kasteelbewoners lag doodgewoon een stuk hoger. In de 8e minuut werd het 1-0. Daarmee leek de wedstrijd al gespeeld. Toch speelden de Nijkerkers niet slecht. Onder aanvoering van de uitstekend spelende Richard Rademaker hield de ploeg lang stand en wist ook een paar mogelijkheden te creëren. Tot Tim Krux met een ongelukkige kopbal zijn eigen doelman passeerde. Kort daarna kwam het Rotterdamse Sparta op 3-0 toen één van de aanvallers iets te veel ruimte kreeg en met een gekruld schot scoorde. Na de rust werd het snel 4-0, waarna Sparta Nijkerk een paar kleine kansen had op een eretreffer, maar daar kwam het niet meer van.

Desondanks overheerste het gevoel dat de Nijkerkse fans een geweldige sfeer creëerden. Mensen uit een klein stadje, die een dagje naar de grote stad mogen? Zo kun je het ongetwijfeld en met enig cynisme beschouwen. Nico Fiegen, voorzitter van de Businessclub van Sparta, toonde zich ontroerd door de trouw van de Sparta-aanhang. ,,Dat Sparta zoveel te weeg kan brengen in Nijkerk. Dat ontroert." Het zij hem vergeven dat hij het uitsluitend aan Sparta koppelde. Maar in Rotterdam bleef het niet onopgemerkt. De stadionspeaker complimenteerde Sparta Nijkerk. ,,Jullie waren beter dan Go Ahead Eagles afgelopen zondag." En vertegenwoordigers van Sparta Rotterdam zinspeelden op een oefenwedstrijd in de voorbereiding van komend seizoen in Nijkerk.

Heel veel mannen - en vrouwen - werden woensdagavond weer gewoon jongens en meisjes die genoten van een mooie pot voetbal, de belangrijkste bijzaak van het leven. Je kunt er een prijs mee winnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie