Helemaal gek van klassiekers

26 oktober 2011 om 00:00 Ondernemend

Spoor groeide op in Hilversum. ,,Vanaf het moment dat ik kon lopen was ik bezig met oude spullen. En toen ik iets ouder werd was ik dus altijd met oude fietsen en brommers in de weer. Mijn vader was ook altijd druk met motoren. Er was dus altijd gereedschap voorhanden.’’ Marloes van der Molen vertelt dat ook hun veertien maanden oude dochter Jasmijn dol is op gereedschap.

Hugo Spoor restaureert klassieke auto’s NIJKERK - ,,Het zit in zijn genen,’’ verklaart Marloes van der Molen, levenspartner van Hugo Spoor, over zijn voorliefde voor klassieke auto’s. Een jaar of twaalf geleden heeft Hugo Spoor (51) zijn bedrijf in Nijkerk gevestigd.

Hugo Spoor heeft restauratiebedrijven gehad in Hilversum en Laren. ,,Heel veel Engelse en Europese auto’s, zoals Bentley, Rover, MG, Rolls Royce en Porsche, heb ik onder handen gehad. De laatste jaren in Nijkerk heb ik heel veel Amerikaanse auto’s gerestaureerd. Vooral Cadillacs, maar ook Lincolns.” Spoor wil zijn blik echter weer verbreden en zich niet alleen richten op Amerikaanse auto’s.

Onderhoudsbeurten zijn voornamelijk zomerwerk. ,,Ik doe ook veel onderhoud van klassieke auto’s, maar veel eigenaren stallen hun auto ‘s winters. Ik merk het altijd meteen in oktober. Dan neemt de vraag naar onderhoudsbeurten af. Ik heb de laatste jaren veel gedaan aan de restauratie en het onderhoud van Amerikaanse merken als Cadillac en Dodge, maar ik heb ook veel ervaring met Europese auto’s. Ik heb bijna altijd wel met oudere auto’s gewerkt.” In het koffiehoekje bij zijn werkplaats zijn dan ook veel werkplaatshandboeken te vinden. Spoor: ,,Thuis heb ik er nog veel meer.” Marloes:,,Ik lees Nicci French en hij werkplaatshandboeken.”

Precisiewerk

,,Restaureren is precisiewerk,” vertelt Spoor. ,,Ik heb een keer een Daimler uit 1921 onder handen gehad. Daar moest heel veel aan gebeuren. Er moest echter ook veel plaatwerk, zoals spatborden en andere onderdelen, worden nagemaakt. En dan moeten de maten exact kloppen, anders past het niet op de auto. Op zich zijn dat leuke uitdagingen. Maar soms kon je erg veel ellende tegen. Via Ebay worden nogal eens auto’s uit Amerika gekocht. En ik moet zeggen dat sommige Amerikanen meesters zijn in de kunst van het camoufleren. We hebben hier nog niet eens zo lang geleden een auto gehad, die op de brug gewoon in tweeën brak, zo slecht was alles.” Zijn vriendin Marloes, die ook in het bedrijf meewerkt, kan het zich nog goed herinneren. ,,Die auto zag er eigenlijk te mooi uit voor het geld dat ervoor was betaald. Maar het is wel een strop voor de koper, want met die auto was niets te beginnen.”

Restaureren van klassieke auto’s is kostbaar. Hugo Spoor: ,,Je moet er tijd en geld voor hebben. Je ziet vaak mensen die met (vroeg-)pensioen zijn gegaan eindelijk de tijd vinden om aan een klassieker te gaan sleutelen. Ik heb eens een klant gehad met een auto waar zoveel aan moest gebeuren, dat we op een gegeven moment zijn gestopt met het in rekening brengen van de uren, want dan zou het gewoon te kostbaar worden. Ik vroeg hem of hij geen zin had om te komen helpen en daar had hij wel oren naar. Hij bleek goed te kunnen sleutelen en we hebben heel veel samen aan die auto gedaan.”

Spoor heeft vaker veel contact met klanten. ,,Ze komen vaak een poos kletsen. Zij hebben hart voor hun auto, maar ook oog voor andere mooie exemplaren. En dat geldt voor mij ook.”

Aankoopadvies

Spoor geeft ook aankoopadviezen aan mensen die een klassieker willen aanschaffen. ,,Dat is soms ook nodig, want er worden soms auto’s aangeboden voor een prijs, die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. En dan blijkt vaak dat er heel veel weggemoffeld is. Het komt soms voor dat de kinderen de auto van hun overleden vader voor weinig geld verkopen onder de voorwaarde dat de nieuwe eigenaar er goed voor zorgt, maar dat zijn wel uitzonderingen.”

Spoor houdt zich vooral bezig met restauratiewerk. ,,Reviseren van motoronderdelen besteed ik uit aan een revisiebedrijf in Amersfoort, dat daarin is gespecialiseerd. Dan kan ik ook garantie geven op revisie. Je moet wel je beperkingen kennen.”

Hugo Spoor Classic Cars

Beurtschipper 14e

3861 SC Nijkerk

Tel. 033-4754647

E-mail: info@hugospoor.com

www.hugospoor.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie