Huisbezoek ouderen Nijkerkerveen, Corlaer en Nijkerk Centrum

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het preventief huisbezoek van Sigma voor de wijk Paasbos en Hoevelaken is afgerond. Ongeveer 70% van de betreffende ouderen heeft hier gebruik van gemaakt. Nu zijn de ouderen van 75 tot en met 80 jaar in het centrum van Nijkerk, Corlaer en Nijkerkerveen aan de beurt. Via een bezoek aan huis geven vrijwillige seniorenvoorlichters informatie en advies aan ouderen. Met deze dienstverlening wordt proactief naar ouderen toegegaan om mogelijke kwetsbaarheden tegen te gaan en de zelfredzaamheid te bevorderen.

Preventief huisbezoek

Eind september gaat het preventief huisbezoek voor Corlaer, Centrum en Nijkerkerveen van start. Vóór de zomer van 2012 zullen alle ouderen voor de zomer 2012 bezocht zijn. Zelfstandig wonende ouderen tussen de 75 en 80 jaar krijgen een uitnodigingsbrief voor een huisbezoek toegestuurd. Sigma neemt vervolgens contact met hen op om een afspraak te maken. Onder leiding van de ouderenadviseur van Sigma, Hermien Stouwdam, voeren speciaal opgeleide vrijwillige seniorenvoorlichters deze huisbezoeken uit. Tijdens het gesprek wordt informatie gegeven over mogelijke hulp- en dienstverlening voor ouderen in de gemeente Nijkerk. De anonimiteit en privacy zijn in dit gesprek gewaarborgd. Aan het preventief huisbezoek zijn geen kosten verbonden.

Seniorenvoorlichters

Er is veel interesse in de functie van seniorenvoorlichter. De meeste vrijwilligers die in Paasbos en Hoevelaken actief waren voor het Preventief Huisbezoek waren er zo enthousiast over dat ze besloten hebben zich voor het Preventief huisbezoek in te blijven zetten. Ruim 20 seniorenvoorlichters zullen in de komende maanden op pad gaan. Sigma organiseert regelmatig bijeenkomsten voor de seniorenvoorlichters om hen van alle regelingen en mogelijkheden voor ouderen op de hoogte te houden.

Ouderenadvisering

Alle inwoners van de gemeente Nijkerk vanaf 55 jaar kunnen ook zélf voor informatie of advies een beroep doen op de ouderenadvisering van Sigma.

Het kan gaan om vragen op allerlei leefgebieden zoals wonen, welzijn, zorg en financiën. Ook wanneer begeleiding of ondersteuning bij de hulpvraag nodig is kan Sigma helpen. Sigma werkt onafhankelijk van aanbieders van zorg of financiële regelingen. De vraag van de oudere staat centraal en samen met de oudere wordt gezocht naar de best passende oplossing. Voor deze Ouderenadvisering op aanvraag kan men tijdens kantooruren contact opnemen met Sigma. In Hoevelaken (kantoor Sigma in De Kopperhof, Sportweg 25) is bovendien elke donderdag van 9.00 tot 10.30 een inloopspreekuur. Voor deze vorm van ouderenadvies wordt de beroepskracht ondersteund door enkele speciaal opgeleide vrijwillig ouderenadviseurs.

Dienstverlening Sigma

Sigma heeft van de gemeente Nijkerk de opdracht gekregen om het project Ouderenadvisering te ontwikkelen. Naast dit project biedt Sigma ook andere ondersteunde diensten voor inwoners van de gemeente Nijkerk. Zo organiseert Sigma diverse (ontmoetings)activiteiten voor 55-plussers in de Kopperhof te Hoevelaken en biedt zij informatie en advies aan mantelzorgers en hulp bij het invullen van formulieren. Ook vrijwilligersorganisaties en mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen kunnen bij Sigma terecht voor informatie, advies en bemiddeling.

Voor meer informatie over de ouderenadvisering kunt u contact opnemen met Hermien Stouwdam van Sigma via telefoonnummer 033-2474830 of per e-mail hstouwdam@nijkerk.eu. De website van Sigma is te bezoeken op www.sigma-nijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie