Oekraïense zanggroep Simcha in NIjkerk

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De zanggroep Simcha uit Oekraïne geeft op vrijdag 14 oktober een concert in de Kruiskerk, Venestraat 44 in Nijkerk. De avond begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur), iedereen is welkom en de toegang is vrij. De organisatie is in handen van de stichting Christenen voor Israël.

De zanggroep bestaat uit zeven vrouwen, onder wie dirigente Natalia Bakhchevan. De meesten van hen werken voor de Joodse hulpverleningsorganisatie Hesed. Drie van de zeven zangeressen zijn Joods. Meestal treedt Simcha (Hebreeuws voor vreugde) in Oekraïne op, maar inmiddels is het koor al twee keer in Polen geweest. Het concert wordt afgewisseld met een toespraak van Koen Carlier over de vijftien jaar geleden begonnen actie 'Breng de Joden Thuis', de langstlopende actie tot nu toe van de stichting Christenen voor Israël. Ruim honderdduizend Joden uit met name de voormalige Sovjet-Unie hebben via deze financiële actie hun land kunnen verlaten om in Israël een nieuw bestaan op te bouwen. Het daarvoor benodigde geld kwam en komt binnen via de achterban van Christenen voor Israël. Koen Carlier is namens deze stichting al jarenlang veldwerker in het gebied waaruit deze Sovjet-Joden - eerst per touringcar, daarna via een grote luchthaven - naar Israël, naar Huis, vertrekken.

Natalia Bakhchevan vertelt dat de zanggroep overal enthousiast wordt ontvangen, zowel door een Joods als een niet-Joods publiek. ,,We hebben voor de naam Simcha gekozen,'' zegt ze, ,,omdat we allemaal blije mensen zijn en met vreugde onze liederen ten gehore brengen. Het zijn liederen die op een speciale manier allerlei facetten van de Joodse cultuur, traditie en manier van leven naar voren brengen, kortom het hele Joodse gedachtegoed.''Kort geleden keerde de zanggroep terug van een geslaagde tournee door allerlei steden in centraal- en west-Oekraïne, inclusief de hoofdstad Kiev. In Kiev trad het koor op in het Paleis Oekraïne, het grootste concertgebouw van Kiev, in aanwezigheid van de Oekraïense president Janoekowitsj. Andere hoogtepunten in het bestaan van Simcha waren de deelname, zowel dit jaar als vorig jaar in Polen, aan het Internationaal Folkloristisch Festival van de Nationale Minderheden. Tweemaal behaalde het koor de eerste prijs op het internationaal festival 'Shalom Oekraïne' en spreidde het een bijzondere charme tentoon op diverse andere muziekfestivals in het land. Inmiddels bracht Simcha ook een eigen cd uit waarvoor veel belangstelling bestaat, met traditioneel Jiddish repertoire.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie