VO-scholen Nijkerk alcoholvrij

27 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In november zijn alle voortgezet onderwijsinstellingen in de gemeente Nijkerk alcoholvrij. Deze ambitie hebben de scholen in de Alcohol Actiemaand uitgesproken. Het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) stelden de richtlijnen op.

,,It takes a village to raise a child", aldus een van de betrokken schooldirecteuren tijdens de start van de Alcohol Actiemaand. De school is een cruciale omgeving voor het opgroeiende kind en vervult een belangrijke rol in het aanleren van normen en waarden. De scholen in Hoevelaken, Nijkerkerveen en Nijkerk hebben dan ook besloten hun verantwoordelijkheid te nemen en duidelijke grenzen te stellen aan het alcoholgebruik van hun leerlingen. Voor later, maar ook voor nu. Alcoholgebruik tast de hersenen aan van de kinderen en is daarmee van nadelige invloed op hun leercapaciteit.

Regels

Op een Alcoholvrije School is het bezit, gebruik en verstrekken van alcohol verboden. Dit verbod geldt zowel op school als tijdens schoolactiviteiten zoals schoolfeesten, werkweken en studiereizen. Het verbod geldt zowel voor leerlingen als voor docenten. De scholen werken met alcoholtesters op schoolfeesten om ook het indrinken te voorkomen. Als blijkt dat een leerling gedronken heeft wordt deze naar huis gestuurd.

Naast het verbod op alcohol, committeert de school zich aan een duidelijke communicatie van de regels en de redenen waarom de school deze regels instelt. Naar de leerlingen, de docenten en de ouders. Op deze wijze wordt er draagvlak gecreëerd voor een Alcoholvrije School.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie