Start overleg huisvesting Poolse arbeiders

27 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/REGIO - In 't Koetshuis in Nijkerk kwamen vrijdag 23 september 2011 wethouders bij elkaar uit diverse gemeenten uit de regio West-Veluwe en daarbuiten om te praten over de huisvesting van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landers). De bijeenkomst diende als aftrap voor beleidsmatig samen optrekken. De bijeenkomst was georganiseerd op initiatief van de gemeente Putten en uitzendorganisatie Covebo.

Beleidsbepalers uit gemeenten als Nijkerk, Putten, Ermelo, Zeewolde, Harderwijk, Scherpenzeel, Nunspeet en Bunschoten kwamen in 't Koetshuis al snel tot de conclusie dat de toename van arbeidsmigranten uit Polen, Hongarije en andere landen uit Midden- en Oost-Europa soms tot problemen leidt die de gemeentegrenzen overstijgen.

Putten bijvoorbeeld heeft veel recreatieparken waar Polen wonen. Harry Hamstra, beleids-medewerker recreatie en toerisme in deze Gelderse gemeente: 'Dat zorgt in sommige gevallen voor overlast en verrommeling. De gewone kampeerder blijft weg. Wij willen graag dat toeristen naar onze gemeente blijven komen. Als we de regels aanscherpen, duiken de Poolse migranten op in recreatieparken in Ermelo of Zeewolde. Dan verschuiven we de problemen naar onze buurgemeenten. Tegelijkertijd beseffen we dat we in Nederland niet zonder arbeidsmigranten kunnen. We hebben deze mensen hard nodig om onze economie en onze bedrijven draaiende te houden. Probleem is dat niet iedere gemeente goed in kaart heeft waar de arbeidsmigranten precies wonen en hoeveel het er zijn. Bovendien ontbreekt duidelijke regelgeving. Hoeveel migranten mogen bijvoorbeeld in een rijtjeshuis in een woonwijk wonen? Wat is acceptabel en hoe zorg je dat geen overlast voor de buurt ontstaat? De ene gemeente gaat hier anders mee om dan de andere. Daarom is het goed dat we nu bij elkaar zitten om te kijken of we hier samen afspraken over kunnen maken en van elkaar kunnen leren. Het is goed om ons beleid op elkaar af te stemmen. Covebo doet mee omdat deze uitzendorganisatie in de regio 2500 arbeidsmigranten begeleidt en van woonruimte voorziet, dus hier zit veel kennis en ervaring. Het is goed dat zij meedenken hoe we de huisvesting van deze mensen structureel goed aan kunnen pakken.'

Joblodges

In Nederland werken en wonen op dit moment zeker 200.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Waarschijnlijk zijn het er meer. In de toekomst zal hun aantal toenemen, alleen al omdat de vergrijzing een tekort aan arbeidskrachten tot gevolg heeft. Ze wonen nu in recreatieparken, in huizen in woonwijken of - zoals in Steenbergen - met 400 migranten in een verbouwd klooster. Ook wonen veel migranten onder soms erbarmelijke omstandigheden in veel te dure panden van huisjesmelkers.

Bergen op Zoom bouwt als eerste in Nederland zogenoemde joblodges: tijdelijke woonvoorzieningen in leegstaande panden in straten waar een mix is van wonen, detailhandel en bedrijven. Hierin wonen 10 tot 30 migranten in goed geoutilleerde wooneenheden.

Integreren

De vraag is waarmee de arbeidsmigrant en onze maatschappij het best gediend zijn. Arbeidsmigranten 'wegstoppen', ver van de bewoonde wereld, of ze bijvoorbeeld met kleine groepen in een rijtjeshuis laten wonen. In een woonwijk heerst bijvoorbeeld sociale controle. Bovendien zullen arbeidsmigranten hier gemakkelijker integreren en inburgeren.

Economische impuls

Tijdens de bijeenkomst in 't Koetshuis kwamen ook de voordelen van arbeidsmigranten binnen de gemeentegrenzen aan de orde. In de publieke discussie gaat het vaak over overlast en 'baantjes en huizen inpikken', maar arbeidsmigranten zorgen buiten het werk dat ze verrichten ook voor een extra economische impuls. Als woonvoorzieningen worden getroffen, krijgen bouwondernemingen meer opdrachten. Ook wijzen cijfers uit dat een arbeidsmigrant gemiddeld 25.000 euro per jaar in Nederland uitgeeft, bijvoorbeeld aan huisvesting en de middenstand.

Op politieke agenda

Staan gemeenten welwillend tegenover investeerders die woonvoorzieningen willen treffen voor arbeidsmigranten? En hoeveel migranten wonen er nu precies binnen de gemeentegrenzen? De deelnemers aan de bijeenkomst waren unaniem van mening dat om te beginnen een goede inventarisatie en registratie nodig is om duidelijk in beeld te krijgen hoeveel arbeidsmigranten legaal en eventueel illegaal wonen en werken binnen de eigen gemeentegrenzen.

De wethouders spraken af het onderwerp in hun eigen gemeenten op de politieke agenda te zetten en in de nabije toekomst deze startbijeenkomst een vervolg te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie