Een expositie om vrolijk van te worden bij Galerie Polhus

26 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Na de troonrede met sombere voorspellingen, zijn er toch ook lichtpuntjes dichtbij huis... De nieuwe expositie bij Eerste Nijkerkse Galerie Polhus is zo'n lichtpuntje.

door Anneke Martini

Vrolijke schilderijen van Judith Stam, lieflijke bronzen beelden van Babke Moelee, menselijke schoonheid in de schilderijen van Astrid Trügg en stijlvolle, trendy keramische objecten van Jan Wijers vormen tezamen een lust voor het oog. Tot en met 23 oktober, op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur is de galerie van Janny van Steeg geopend op Spoorstraat 1 in Nijkerk. Vrijblijvend te bezichtigen. www.galeriepolhus.nl

Veel kunstliefhebbers werden op de grijze zondagmiddag van 11 september verrast met een gezellige opening. Mooie pianomuziek van Ezra Hortensius, een originele speech van levensgenieter Hans Brouwer, verfijnde kunst en bijpraten met een drankje en een hapje. Hij ging in op het 'grote genieten'. ,,Je kunt het leren of je kunt het meekrijgen bij je geboorte.'' Hij weidde uit over zijn eigen fijne jeugd waarin genieten centraal stond. ,,Ook kun je leren genieten van de kleine dingen in het leven als je er maar voor open wilt staan en er de tijd voor wilt nemen.'' Brouwer kreeg de lachers op zijn hand toen hij aan de hand van een fotoadvertentie van het 'Muizenboek' de kunstwerken van de vier exposanten besprak.

Babke Moelee houdt ervan om te spelen met verschillende elementen en materialen zoals water en edelstenen. Zij versterkt hiermee het contrast tussen hard en zacht of glad en ruw. Zij werkt figuratief in brons met zachte patina's en toont haar vakmanschap met een vleug humor en originaliteit. Haar beelden zijn sierlijk met een duidelijke lichaamstaal, waarbij de gezichtjes niet worden uitgewerkt.

Rijtjes grappige figuurtjes of gestapelde voorwerpen dan wel een combinatie van beide is het sterke punt van Judith Stam. Zij houdt van herhalingen, veel kleur, vormen en gedaanten die zij letterlijk met verve op het doek zet. Een rij zingende dametjes, stapels vrolijk gekleurd vaatwerk, kindjes met hoedjes, koks met fish and chips. Zij slaat alles op wat in haar leefomgeving gebeurt en zij vermaakt mensen met deze reflecties op dagelijkse zaken rondom thuis of op reis.

Collage is een belangrijke techniek die Astrid Trügg in haar schilderijen toepast. Zij gebruikt graag oude vergeelde kranten en 'scheursels' om extra structuur aan te brengen in haar harmonieuze composities. Zij maakt haar eigen verf waarin lijm, pigment of grafiet is verwerkt. Zij beeldt de schoonheid van het alledaagse uit. Haar kleurgebruik is decent en zij speelt met het perspectief. Hierdoor ontstaat er een zekere spanning.

Last but not least Jan Wijers die zijn bijzondere inventiviteit toont in de keramische objecten. Vrolijk, geestig en perfect van vorm en glazuur zijn schalen op pootjes, monumentale kandelaars, deftige dametjes op een hoge kruk, dames in bloemjurken met onafscheidelijke handtas en hoed. Hij omschrijft zijn kunstwerken als theatraal en barok. Deze zijn opgebouwd uit platen klei en met zijn glazuren verwijst hij naar het heden met een knipoog naar het verleden. Naast kleur gebruikt hij gouden en zilveren accenten; vruchten en bloemen verwerkt hij op ware grootte.

advertentie
advertentie