Extra woning ter compensatie van natuuruitbreiding

23 maart 2018 om 13:50 lokaal

HOEVELAKEN Rietdekkersbedrijf A. van Wincoop mag een extra woning bouwen aan de Nijkerkerstraat. Dit ter compensatie van de realisatie van 4,4 hectare bos- en natuurgebied dat dient als versterking van het Hoevelakense Bos.

Wijnand Kooijmans

Het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders is bereid in principe mee te werken aan de plannen van de eigenaar van het rietdekkersbedrijf. Naast de natuurcompensatie levert hij vijfhonderd vierkante meters aan opstallen in en een deel van de huidige woon- en bedrijfsbestemming op zijn perceel aan de Nijkerkerstraat. Hiermee ziet hij af van een verdere groei van zijn bedrijf op deze locatie.

BOS Voor het college is de overeenkomst van belang in verband met de gevolgen die de aanpak van Knooppunt Hoevelaken heeft voor het Hoevelakense bos. Het knooppunt komt dichter bij het gebied te liggen. Maar ook is er sprake van een toenemende recreatiedruk op het bos. Om deze redenen wordt het wenselijk gevonden dat het Hoevelakense bos wordt versterkt.

COMPENSATIE Rijkswaterstaat moet natuurcompensatie bieden voor de reconstructie van het knooppunt. Het Nijkerkse college ziet dit het liefst in de directie omgeving van het Hoevelakense bos gebeuren. Het aantal grondeigenaren dat bereid is hiervoor grond in te leveren is momenteel nog zeer beperkt. Vooral omdat het omvormen van agrarische gronden tot natuur leidt tot verlies aan inkomsten.

De herinrichting van de percelen van het rietdekkersbedrijf komen voor rekening van Rijkswaterstaat. Dit ministerie geeft ook een vergoeding voor de waardedaling van de percelen die wel in eigendom blijven van Van Winkoop.

advertentie
advertentie