Oranjewijk opgeschrikt door incidenten

12 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In de krant van 10 augustus verscheen op de voorpagina een bericht dat de 39-jarige man uit Hoevelaken, die na een achtervolging door de politie wegens rijden onder invloed werd aangehouden, op zaterdag 6 augustus opnieuw is aangehouden bij zijn woning aan de Prinsenhof. De man werd geblinddoekt afgevoerd door vijf man politie. Hij zou de schorsingsvoorwaarden van de rechter hebben overtreden. Dit feit werd bevestigd door politiewoordvoerder Paul Koetsier.

Door Jeanne Dijkstra

In het artikel werd gemeld dat de man uit Hoevelaken in Lunteren zou zijn aangehouden, na de achtervolging. Twee zaken zijn hier echter abusievelijk door elkaar gehaald. In dezelfde week namelijk dat de 39-jarige man uit Hoevelaken werd aangehouden na een ruzie in de woning van de man, werd enkele dagen later ook een 52-jarige man uit Hoevelaken - eveneens na een achtervolging door de politie - in Lunteren aangehouden. Ook in dit geval was er alcohol in het spel en werd het rijbewijs ingenomen. De man had het stopteken genegeerd.

De 39-jarige man uit de Prinsenhof in Hoevelaken werd zaterdagavond 30 juli bij zijn woning gearresteerd. De man was na een ruzie vertrokken en zou onder invloed van alcohol en drugs in zijn auto zijn gestapt. Toen agenten de man in zijn auto in Hoevelaken aantroffen ging hij er direct vandoor. Er ontstond een achtervolging door de politie door Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen. Ooggetuigen zagen dat de man met zijn auto kwam aanscheuren, op de hielen gezeten door een politiebus met loeiende sirene. Een tweede politiebus reed de bewoner klem, waarna de bewoner met werd afgevoerd. ,,Het leek wel wildwest op straat’’, aldus een van de ooggetuigen die anoniem wil blijven. De man werd uiteindelijk aangehouden, maar weigerde mee te werken aan een bloedonderzoek waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. De Hoevelaker bleek een hoeveelheid harddrugs bij zich te hebben. Zaterdag 6 augustus werd hij opnieuw aangehouden bij zijn woning en geblinddoekt afgevoerd door vijf politiemensen. Volgens politiewoordvoerder Paul Koetsier werd hiervoor gekozen omdat de politie zichzelf wilde beschermen tegen de verdachte. De politie zou beschikken over voldoende informatie die deze arrestatie rechtvaardige, aldus Koetsier.

Meer incidenten

In de Oranjewijk in Hoevelaken zijn de laatste maanden meer vervelende incidenten voorgevallen. Zo werden begin april midden in de nacht twee brievenbussen opgeblazen. Ook werd een afvoerput voor regenwater in de wijk opgeblazen. Hierbij liep de hele buurt uit in afwachting van de politie. Van een auto vlakbij een van de opgeblazen brievenbus werden werden de ruiten vernield en ontstond veel blikschade. De politie sprak toen van een misdrijf.

,,We hebben gehoord dat de 39-jarige man zijn vrouw al eerder heeft mishandeld, waarvoor hij 4 maanden celstraf heeft gekregen. In de cel zou hij een andere man hebben mishandeld, waarvoor hij verlenging van zijn straf heeft gekregen’’, aldus een bewoner van de wijk. ,,De man zou psychische problemen hebben en drugs en alcohol gebruiken. Op zaterdag 30 juli zou de vrouw het huis dan ook ontvlucht zijn om aan mishandeling te ontkomen. Dat hebben we zelf kunnen constateren. Maar het huis zou eigendom zijn van de moeder van de man, waardoor het moeilijk is om de man uit de woning te laten zetten.’’ Buurtbemiddeling heeft toegezegd met betrokkenen te gaan praten om de problemen op te lossen. De bewoners van de Oranjewijk zijn allerminst blij met de situatie en maken zich ongerust, zij vrezen voor herhaling.

Volgens wijkagent uit Gijs van Veldhuizen uit Hoevelaken gaat het om incidenten die los van elkaar staan. ,,Dat er meer gecontroleerd wordt heeft te maken met branden in de buurt. Hierdoor is de controle geïntensiveerd. Maar het gaat in de Oranjewijk inderdaad om heftige zaken. Die zijn echter veelal op één persoon terug te voeren. Maar dat de buurt ongerust is, snap ik best. Er moet naar mijn gevoel ook wel wat gebeuren met de betreffende man.’’

Bij navraag over de incidenten spreekt politiewoordvoerder Paul Koetsier echter van een incident. ,,Wij houden ons aan de feiten. De man is op 30 juli aangehouden en een week later opnieuw opgepakt. We zien op dit moment dan ook geen aanleiding om met de burgemeester te gaan praten. De wijkagent heeft tegen ons gezegd dat hij een prima contact heeft met de wijkbewoners. Wij houden de vinger aan de pols, maar zien vooralsnog geen aanleiding om meer te doen.’’

Burgemeester Gerard Renkema laat weten op de hoogte te zijn van de problemen in de Hoevelakense wijk. Renkema: ,,Met de politie is afgesproken dat de persoon in kwestie op bijzondere aandacht van de politie kan rekenen. Ik weet ook dat de politie er behoorlijk bovenop zit. Maar het is niet eenvoudig in dit soort situaties de juiste maatregelen te treffen. Daarvoor gelden nu eenmaal wettelijke beperkingen. Bij overlastgevers in een huurwoning is het soms mogelijk om via de verhuurder, vaak een woningbouwcorporatie, maatregelen te treffen, maar dat is hier niet aan de orde, omdat het niet om een huurwoning gaat. En buurtbemiddeling kan alleen iets doen als beide partijen bereid zijn in gesprek te gaan op vrijwillige basis.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie