Wreed einde voor zwanengezin

22 juni 2011 om 00:00 Voorpagina

Een medewerker van beveiligingsbedrijf MPL meldde vorige week woensdagavond bij de centrale van de Dierenambulance dat hij de ouderzwaan gewond had aangetroffen iets verderop drie dode jongen. Harry Voskuilen is vrijwilliger bij de Dierenambulance en ging ‘s avonds rond 11 uur op pad naar de Watergoorweg om de gewonde zwaan te verzorgen. Hij dacht dat de verwondingen van de zwaan meevielen, ondanks het vele bloed aan de hals van het dier.

Doodgeschoten met een windbuks NIJKERK - Fotograaf Harry Koelewijn stuurde vorige week een foto in van een zwanenpaar met een aantal jongen. Hij had hen gefotografeerd op één van de Pinksterdagen. Een idyllisch plaatje. Maar de idylle is vorige week woensdag wreed verstoord door iemand met een luchtbuks. Eén ouderzwaan en drie jongen zijn doodgeschoten.

door Henk Brinkman

Vogelopvang

,,Ik ben nog naar de vogelopvang Soest gereden met het dier in de zogenaamde ‘zwanentas’. Samen met noodvrijwilliger Leo Moody heb ik de de zwaan verder onderzocht en toen merkten we pas dat de zwaan stervende was. Het bleek dat hij twee schoten door de hals had gekregen en zwaar gewond was. We hebben het beest toen uit zijn lijden moeten verlossen.” Bij de sectie die later werd verricht, bleek dat de bloedader en de luchtpijp waren geraakt en dat er bloed in de luchtpijp van de zwaan was gelopen.

Voskuilen haalde de volgende morgen de drie dode zwaantjes op en ook die bleken met een buks te zijn beschoten. Moody en Voskuilen konden niet anders dan constateren dat de zwanen waren beschoten, maar kogeltjes konden ze niet vinden. Volgens Voskuilen moeten de beesten zijn beschoten met een buks van 4.5 millimeter kaliber.

Getuigen gezocht

Voskuilen was geheel ontdaan door de ontdekking. Hij heeft de daaropvolgende vrijdag aangifte gedaan bij de politie, die de zaak verder onderzoekt. Ook zocht hij contact met deze krant om bijzonderheden over deze daad van dierenmishandeling openbaar te kunnen maken. Voskuilen: ,,Ik hoop dat getuigen zich melden of anders mensen die mogelijk een tip over de schutter kunnen geven.”

Goede schutter

Volgens Voskuilen is het geen kleine jongen geweest die de dieren heeft beschoten. ,,Het moet wel een goede schutter zijn geweest, want een zwanenpaar met jongen kun je niet heel dicht naderen. Onder de vrijwilligers van de dierenambulance heerst een heilig ontzag voor een zwanenpaar met jongen. De schutter moet dus van een behoorlijke afstand hebben geschoten.” Ook over het tijdstip van de schietpartij is Vorkuilen vrij zeker. ,,Het moet op die woensdagavond tussen 22 en 23 uur zijn gebeurd.”

u De politie is benieuwd naar tips die tot opheldering kunnen leiden. Tips zijn welkom via telefoonnummer 0900-8844

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie