Nijkerk tegen uitbreiding Laakzone

13 april 2011 om 00:00 Nieuws

Met deze stellingname gaf de Nijkerkse gemeenteraad een duidelijk signaal af. De gemeenten Nijkerk, Amersfoort en Bunschoten hebben in een bestuursakkoord afgesproken om langs de Laak mogelijkheden te creëren voor recreatie. In het bestuurakkoord stond dat die zone langs de Laak aan Amersfoortse zijde zou worden gerealiseerd.

NIJKERK - Het was een unieke situatie, onlangs in de Nijkerkse gemeenteraad. De gehele raad stemde unaniem tegen een voorstel van het college om op de Nijkerkse zijde van het grensriviertje de Laak een recreatieve zone mogelijk te maken.

door Henk Brinkman

Toen René Windhouwer in mei 2010 als wethouder aantrad en hierover met zijn Amersfoortse en Bunschotense collega-wethouders in gesprek ging, bleek hem dat er buiten het bestuursakkoord om, door zijn voorganger toezeggingen waren gedaan voor een recreatieve zone op de Nijkerkse over van de Laak. Hoewel Windhouwer daarvan schrok, kon hij zich in het overleg niet meer tegen die toezeggingen verweren.Windhouwer onderhandelde wel scherp over de voorwaarden waaronder die uitbreiding zou moeten plaatsvinden. Dat deed hij vooral met het oog op de beschermde status van de polder Arkemheen als natuurgebied en fouragegebied voor weidevogels. Hij had daarbij steeds aangegeven dat het resultaat pas kon worden geboekt als de Nijkerkse gemeenteraad met het plan zou instemmen.

Dat bleek dus niet het geval. Alle partijen complimenteerden hem met zijn inzet in de onderhandelingen, maar stoorden zich vooral aan het feit dat de afspraken in het bestuursakkoord zonder overleg met de gemeenteraad opzij waren gezet.

Windhouwer vebond geen persoonlijke gevolgen aan de unanieme afwijzing door de gemeenteraad. Hij constateerde wel dat zijn positie niet gemakkelijker was geworden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie