Harry Hamstra terug bij Sparta

26 januari 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Vorige week werd bekend dat Sparta Nijkerk een nieuwe technisch manager heeft aangesteld in de persoon van Harry Hamstra.

Technisch manager wil transparantie

door Henk Brinkman

Hamstra is geen onbekende op de Ebbenhorst. Hij speelde jarenlang voor de hoofdmacht van de Nijkerkers als stoere verdediger. Na zijn actieve periode als voetballer, zocht hij het trainerschap. Een lange periode was hij trainer van de Nijkerkerveense club, Veensche Boys. Onder zijn leiding maakte de club behoorlijke progressie en promoveerde naar de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Later maakte hij de overstap naar (toen nog) hoofdklasser Spakenburg. Hij werd daar assistent-trainer. Ook daar maakt hij successen mee. In 2008 kaapte hij als interim-hoofdtrainer de afdelingstitel weg voor de neus van zijn oude club Sparta.

Nu maakt hij de overstap naar Nijkerk. Hamstra: ,,Ik kon wel kiezen, want ook Spakenburg wilde mij hebben als technisch manager. Maar mijn oranje hart was toch iets groter. En binnen de club werd al vaker aan mij gevraagd,wanneer ik eens terug wilde keren op het oude nest.”

Teamplayer

Hamstra wordt verantwoordelijk voor het technisch beleid van de Topklasser. ,,Het gaat vooral om een uitvoerende taak in dienst van het bestuur en de technische commissie van de club. De organisatie moet gewoon goed op poten worden gezet. Maar ik ben een teamplayer, dus ik wil zoveel mogelijk met iedereen samenwerken. Met de trainers, met het bestuur, met de technische commissie en met de businessclub, want die moet financieel voor lucht zorgen.”

Hamstra vervolgt: ,,Ze noemen het operationeel manager. Dat vind ik best. Het betekent dat ik vooral met de praktijk van alledag bezig zal zijn als het gaat om het eerste elftal, het tweede elftal, het beloftenteam en de A1. Maar ook met de scouting en de organisatie daarvan. Of het bespreken van analyses van mogelijke nieuwe spelers voor Sparta. Dat wordt steeds belangrijker. Gelukkig heb een groot netwerk aan contacten in de voetbalwereld. Dat kan mooi van pas komen.”

Hamstra wil zo transparant mogelijk werken. ,,Dat pas ook bij een club als Sparta, waar een grote saamhorigheid heerst. Dat vertrouwen moet behouden blijven. Natuurlijk kan niet alles in openheid. Je hebt natuurlijk wel eens gesprekken met mogelijke kandidaatspelers voor de club en dat kan niet altijd in alle openheid.”

Handhaving

Als technisch manager wil hij zorgen voor een selectie met veel kwaliteit. Hij stelt wel voorwaarden aan nieuwe spelers. ,,Ik houd niet van voetballers die alleen voor het geld willen komen. Ik ben zelf een voetballiefhebber en ik verwacht van spelers ook liefde voor het voetbal en voor de club. Dat komt ook de uitstraling van Sparta ten goede. En dat is niet alleen belangrijk voor Sparta, maar ook voor de gemeente. En als ik er dan aan kan bijdragen dat er geld komt voor het opknappen van de kleedkamers, dan ben ik al blij.”

Hamstra gaat ervan uit dat de club zich dit seizoen handhaaft in de Topklasse. ,,Daar ga ik wel vanuit. Maar als in een wedstrijd dit seizoen tussen Spakenburg en Sparta de winst van Spakenburg degradatie van Sparta zou betekenen, kies ik wel voor Spakenburg.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie