Prijs voor opgeruimd vuurwerk

12 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

NIJKERK - De opruimcampagne van vuurwerkafval kan als zeer geslaagd worden betiteld. Aan de campagne was een verloting en wedstrijd verbonden. Wethouder Henk Lambooij reikte vrijdag de prijzen uit.

Opruimactie blijkt groot succes

door Henk Brinkman

Afsteken van vuurwerk op Oudejaarsavond is een typisch Nederlandse verworvenheid. Daaraan kan nauwelijks worden getornd. Dat blijkt ook uit de reacties op de poll van De Stad Nijkerk afgelopen week. Vuurwerk verbieden is geen optie, volgens een ruime meerderheid van de stemmers. Maar op Nieuwjaarsmorgen bieden de straten vaak een smerige aanblik. Medewerkers van gemeentewerken zijn nog dagen bezig de rotzooi op te ruimen.

De gemeente sloot zich dit jaar aan bij een campagne om inwoners te stimuleren het vuurwerkafval op te ruimen. Dat bleek een groot succes. Er werd 4500 liter afval ingezameld. Er was ook geld mee te verdienen. Voor iedere ingeleverde volle tas vuurwerkafval kregen deelnemers een lot. De prijswinnaars van de verloting die daarop volgde, kregen op vrijdag 7 januari hun prijs uitgereikt uit handen van wethouder Henk Lambooij.

Lambooij toonde zich uitermate tevreden en constateerde ook dat de straten een veel schonere aanblik gaven dan in het verleden.,,Blijkbaar zijn inwoners de rotzooi zat. En het scheelt heel veel inzet van ambtenaren om de straten weer schoon te krijgen.”

Jaarlijks wordt ook veel schade aangericht tijdens de jaarwisseling, maar ook daarover was de wethouder tevreden. ,,Voorzover nu bekend bedraagt de schade 15.000 euro. Dat is wel 7000 euro minder dan in 2010. Terwijl er dit jaar geen gesubsidieerde feesten zijn gehouden.”

Minder schade

Naast het feit dat deelnemers aan de opruimactie een bijdrage leveren aan de veiligheid van kinderen, die op Nieuwjaarsmorgen op zoek gaan naar niet afgeschoten vuurwerk, werkten zij ook mee aan een schonere wijk. De gemeente wil dat belonen. Daarom was een verloting aan de opruimactie gekoppeld. Naast deze verloting waren er ook nog prijzen voor de drie personen die in totaal het meeste vuurwerkafval hebben ingezameld.

Prijswinnaars

Verloting: 1e prijs: De familie Stam uit Nijkerk (prijs: een spelcomputer). 2e prijs: J. den Hertog uit Nijkerkerveen (prijs: een waardebon van € 50,--). 3e prijs: G. van Leuveren uit Nijkerk (prijs: een MP 3 speler). 4e prijs: Yesper Bos uit Hoevelaken (prijs: een waardebon van € 25,--). 5e prijs: Hugo Gerritsen uit Nijkerk (prijs: een gezelschapsspel).

De prijzen voor de grootste hoeveelheid ingezameld vuurwerkafval werden als volgt verdeeld: 1e prijs: Davey Veldhuizen uit Nijkerkerveen (prijs: een waardebon van € 50,--) Hij zamelde 300 liter vuurwerkresten in. 2e prijs: Hugo Gerritsen uit Nijkerk (prijs: een waardebon van € 25,--). Zijn opbrengst was 250 liter vuurwerkafval.3e prijs: Jelle van Biezen uit Nijkerk (prijs: een waardebon van € 10,--). Hij zamelde 200 liter vuurwerkafval in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie