Het rommelt bij lokale partijen

15 december 2010 om 00:00 Voorpagina

De lokale partijen Partij Nijkerk, Hart voor Nijkerk en Hoevelaken Nu vormen samen de federatieve fractie Lokaal Belang. De partijen hebben hun voorzitters afgevaardigd naar het bestuur van de federatie. Ook leveren de partijen ieder een vertegenwoordiger voor de ledenvergadering van Lokaal Belang. Die ledenvergadering heeft maandagavond besloten de leden van Partij Nijkerk te schorsen.

Bestuur Lokaal Belang schorst Partij Nijkerk NIJKERK/HOEVELAKEN - De ledenvergadering van de lokale partij Lokaal Belang heeft maandag besloten de afgevaardigden van Partij Nijkerk te schorsen. Daarmee heeft Partij Nijkerk geen invloed meer op de samenwerkingspartij.

door Henk Brinkman

Reden voor de schorsing is het besluit van Partij Nijkerk om in 2014 weer zelfstandig en onder eigen naam aan de verkiezingen mee te doen. Eerder was dat besluit van Partij Nijkerk voor federatiepartner Hart voor Nijkerk om zichzelf op te heffen. De raadsleden van die partij zijn ook opgestapt. Ex-raadslid Harriët Horlings zei toen: ,,Je kunt niet samenwonen als je weet dat je over drie jaar gaat scheiden.”

In de vacature van Horlings werd oud-wethouder voor Partij Nijkerk Theo Manten benoemd. Volgens het bestuur van Lokaal Belang had deze de benoeming niet ogen aanvaarden op grond van de samenwerkingsafspraken, die schriftelijk zijn vastgelegd. De interimvoorzitter van Lokaal Belang, John Commeseel heeft deze overeenkomst openbaar gemaakt in een interview met de Stad Nijkerk.

Afspraken niet nakomen

Commeseel: ,,Partij Nijkerk en leden van die partij komen hun afspraken niet na. Dat kan natuurlijk niet. Dat is de reden dat het bestuur van Lokaal Belang besloten heeft partij Nijkerk te schorsen.” Vertegenwoordigers van Partij Nijkerk waren overigens, door privé-omstandigheden, niet aanwezig op de bestuursvergadering.

Volgens de afspraken zou ieder aftredend raadslid worden opgevolgd door een lid vandezelfde partij. Commeseel: ,,Horlings zou dan moeten worden opgevolgd door Jan van Leuveren.Omdat Hart voor Nijkerk zich terugtrok, was de volgende op de lijst aan de beurt. Theo Manten had dan ook moeten bedanken.”

Verkeerde gronden

Theo Manten, voorzitter van Partij Nijkerk,wil nog niet inhoudelijk op het besluit van het bestuur van Lokaal Belang reageren. ,,Ik heb de brief waarin het besluit is gemotiveerd, nog niet ontvangen. Die brief zullen we in het partijbestuur bespreken en dan komen we met een gepaste reactie. Ik heb wel in eerste instantie de indruk dat het bestuur van Lokaal Belang het besluit op de verkeerde gronden baseert.”

Zowel Comeseel als Manten benadrukken dat de samenwerking in de fractie nog steeds goed verloopt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie